Lifestyle

#vitamini

Sok od ananasa - riznica zdravlja

Sok od ananasa - riznica zdravlja
Pixabay

Ako želite sok bez dodanih vitamina, slobodni ste iscjediti ga sami, a evo i nekoliko dobrih razloga zašto bi to trebali učiniti.

Zbog velike količine prirodnih šećera koji su osnova građe ovog voća, sok od ananasa najčišći je oblik voćnog soka, navodi healthline.com. Jedini dodatak soku od ananasa je askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, a dodaje se kako bi očuvala boju i okus soka, piše Ordinacija.hr.

Ako želite sok bez dodanih vitamina, slobodni ste iscjediti ga sami, a evo i nekoliko dobrih razloga zašto bi to trebali učiniti.

Sok od ananasa protuupalno je sredstvo

Ananas je najveći prirodni izvor enzima bromelaina. "Široki raspon djelovanja bromelaina uključuje poboljšavanje probave, a pokazuje i razna antiedematozna i protuupalna svojstva zbog čega se koristi za ublažavanje upalnih procesa, nakon ozljeda ili operacija te za liječenje bolesti crijeva koje uključuju otekline i čireve", kazala je nutricionistica Tea Ištvanić.

Štiti od nastanka kancerogenih stanica

Upravo zbog bromelaina, ananas je snažno sredstvo u borbi protiv raka. Uostalom, osim za preventivne potrebe, ananas se može konzumirati i tijekom kemoterapije kako bi suzbio rast kancerogenih stanica.

S druge strane i druga svojstva ananasa dobra su u borbi protiv raka, a posebice raka prostate i raka debelog crijeva.

Srce čini zdravim

Zbog vitamina C, sok od ananasa sjajan je za očuvanje srca zdravim, a istraživanja iz Finske i Kine utvrdila su kako unos veće količine vitamina C umanjuje rizik od koronarne bolesti srca.

Poboljšava vid

Zbog toga što štiti od pojave očne mrene, sok od ananasa, izvor ključnog vitamina C, čak je i prvo sredstvo zaštite od ovog zdravstvenog problema, tvrde znanstvenici koji su zaključili kako veće količine vitamina C smanjuju rizik od pojave očne mrene.

Poboljšava plodnost žena i muškaraca

Zbog brojnih vitamina i minerala, cinka, željeza i folne kiseline, sok od ananasa pospješuje šanse za začećem kod žena, ali i kod muškaraca.

Prevenira pojavu astme koja je rezultat tjelovježbe

Budući da je ananas sjajan izvor beta-karotena, istraživanja su utvrdila kako je zbog toga i jako pogodan za prevenciju simptoma astme koji se javljaju za vrijeme tjelovježbe.

Liječi osteoartritis

Istraživanja su pokazala kako bi ananas bilo odlično uključiti u tretmane osteoartritisa jer je ananas bogat antiupalnim bromelainom.

Štiti stanice

Ananas je bogat manganom, nutrijentom koji štiti od starenja i raznih bolesti koje nastaju kao posljedica staničnih oštećenja.


Reci što misliš!