Lifestyle

ženski kantun

Znate li razliku između antiperspiranata i dezodoransa?

Znate li razliku između antiperspiranata i dezodoransa?
Thinkstock

Antiperspirant i dezodorans djeluju na različite načine kako bi smanjili miris i znojenje.

Dezodoransi djeluju na uklanjanje mirisa pazuha, ali ne i na znojenje i obično su bazirani na alkoholu. Kada se nanese, koža postaje kiselija što je čini manje privlačnom za bakterije. Također i vrlo često sadrže i parfem za prikrivanje mirisa.

Aktivni sastojci antiperspiranta obično uključuju spojeve na bazi aluminija koji privremeno blokiraju pore. Blokiranje pora smanjuje količinu znoja koja izlazi na vašu kožu.

Zašto su dobri?

Dva su osnovna razloga za korištenje dezodoransa i antiperspiranta: smanjuju vlažnost kože i miris.

Znoj je vrlo važan za naše tijelo jer je to mehanizam koji nam pomaže izbaciti višak topline. Pazuha imaju puno veću gustoću znojnih žlijezda u odnosu na ostale dijelove tijela. Neki ljudi žele smanjiti znojenje jer se može vidjeti na odjeći. A često je najveći problem neugodan miris, ali sam znoj nema jak miris. Bakterije na koži razgrađuju znoj koji stvaraju miris. Vlaga i toplina idealno su okruženje za bakterije.

Antiperspiranti i rak dojke

Spojevi koji se temelje na aluminiju u antiperspirantima sprječavaju izlazak znoja na površinu kože blokirajući znojne žlijezde. Postoji zabrinutost jer koža apsorbira ove aluminijske spojeve i postavlja se pitanje može li utjecati na estrogene receptore stanica dojke, prenosi stanica Health.

Međutim, prema Američkoj udruzi protiv raka, ne postoji jasna veza između raka i aluminija u antiperspirantima jer tkivo dojke oboljelo od raka nema više aluminija nego normalno tkivo. Istraživanje je pokazalo da se samo malena količina aluminija apsorbira (0,0012 posto) u tkivu dojke. Također, postoje i druga istraživanja koja potvrđuju da nema povezanosti između antiperspiranata i raka dojke, donosi RTL.hr.

​​​

Reci što misliš!