Lifestyle

#sexfiles

"Hormon maženja" glavni je krivac za ovisnost o seksu

Unatoč pokazateljima kako su 1 od 10 muškaraca i 1 od 12 žena ovisni o seksu, mnogi ne vjeruju da je to doista vrsta ovisnosti i da ona postoji...

No, stručnjaci su došli do zaključka kako je doista riječ o ovisnosti a za nju je kriv isti onaj hormon koji nas potiče na maženje i razmjenjivanje nježnosti s partnericama – oksitocin!

Mnogi ga zbog toga i nazivaju “hormon maženja” a njegova povišena razina u tijelu djeluje tako da osjećate privlačnost prema više ljudi u isto vrijeme, što vas kompulzivno vodi u potragu za seksom, navodi Daily Mail. Isti taj hormon ‘kriv’ je i za uzbudljiviji seks.

Jedno je švedsko istraživanje među muškarcima koji su se liječili od ovisnosti o seksu zaključilo kako oni ne mogu kontrolirati svoje ponašanje zbog čega su mnogi upropastili veze i brakove te oboljeli od anksioznosti i depresije. Istraživanje je pokazalo kako kognitivna bihevioralna terapija, koja smanjuje razinu oksitocina, pomaže upravo ovisnicima o seksu da promijene ponašanje pa se razmatra i kao put prema lijeku za ovaj problem.

Inače, ovisnost o seksu je medicinska dijagnoza koja ima neurobiološki uzrok. A lani je Svjetska zdravstvena organizacija po prvi put ovu ovisnost proglasila mentalnim poremećajem.


Reci što misliš!