Lifestyle

dijeta

Jeste li vi saboter vlastitog mršavljenja?

Jeste li vi saboter vlastitog mršavljenja?

Mršavljenje je proces u kojem se mora biti odlučan i koncentriran - izbacili ste namirnice koje debljaju, kupili na placu zdravu hranu, no kilogrami i dalje ne idu dolje...

Zatim ste se počeli kretati i rekreirati, pijete dovoljno vode, ali kilogrami su tvrdoglavi i ostaju na vašim bedrima, trbuhu i pozadini... zašto?

Zato jer radite neke od ovih uobičajenih pogrešaka uz koje ćete samo nabrati frustracije i odustati od prvotnog nauma.

Namirnice s manjim udjelom masnoća - procesuirana, dijetalna ili hrana s manjim udjelom masnoća zvuči kao najbolja moguća opcija kad je u pitanju skidanje kilograma, no nije tako. Mnoge od ovih namirnica prodaju se pod zdravom hranom, ali u sebi sadrže velike količine šećera radi poboljšanja okusa. Osim toga, ova hrana umjesto da nas drži sitima, pojačava glad jer je nutritivno siromašna. 

Nedovoljno proteina - proteini su vrlo bitni kod mršavljenja. Prehrana bogata proteinima ubrzava metabolizam, smanjuje apetit i pozitivno utječe na hormone povezane s reguliranjem težine. Proteini također pomažu u očuvanju mišićne mase tijekom mršavljenja. 

Nedovoljno vlakana - obroci bogati vlaknima držat će nas dulje sitima. Osim toga, vlakna će spriječiti da tijelo apsorbira suvišne kalorije iz ostalih namirnica koje smo unijeli. Udvostručimo li dnevni unos vlakana možemo smanjiti broj apsorbiranih kalorija za 130. Unos vlakana možete pojačati na način da bijeli kruh zamijenite onim od cjelovitih žitarica.

Previše malih obroka - najčešći savjet koji ćemo čuti o mršavljenju je da jedemo više manjih obroka na dan, no to nije točno. Treba jesti samo kad smo gladni. Ako jedemo prečesto pa čak i ako su to minimalni obroci, unosimo u tijelo suvišne kalorije. 

Sve su kalorije iste - ne, nisu. Postoje tzv. dobre i loše kalorije. One koje unosimo u organizam kada jedemo povrće i voće su dobre, a one koje unosimo kroz hamburgere i pržene krumpiriće su loše. Naime, količina inzulina koju tijelo oslobađa ovisi o vrsti kalorija, a ne o količini, piše Brightside.

Metro portal


Reci što misliš!