Lifestyle

#savjeti

Kako podići razinu energije tijekom dana?

Kako podići razinu energije tijekom dana?
Designed by Katemangostar / Freepik

Ponekad i uz male i neznatne pomake u načinu života možemo puno toga dobroga učiniti za sebe i utjecati na kvalitetu svoga zdravlja, osjećaje, komunikaciju, pa i razinu energije. Naučite napokon kako to postići!

Umor, iscrpljenost, razdraženost, osjećaj nemoći… sastavni su dijelovi naše svakodnevice. I ponekad oni nisu posljedica niza obaveza kojima je ispunjen taj dan, nego nas ovi ‘simptomi’ prate već od ranoga jutra.

Uzrok tome može biti slabokrvnost, kronična neispavanost, opterećenost privatnim ili poslovnim problemima, nesuglasice s partnerom… Postoje razni načini kojima to možete popraviti, a mi vam nudimo nekoliko jednostavnih savjeta kako možete podići razinu energije koja će vam pomoći da se uhvatite ukoštac sa svim aspektima svoga života, naročito onima koji su se našli u krizi…

TOPLI LIMUNSKI NAPITAK

Oni koji jutra započinju napitkom od tople vode u koju je iscijeđen limun, posvjedočit će vam kako je razina njihove energije naglo porasla. Usto, ovaj čudesni napitak aktivira cijeli metabolizam – pomaže vam pri probavi, pravi je izvor vitamina C te je pravi saveznik u svim dijetama.

ORAŠASTI PLODOVI

Orasi, lješnjaci, badem i drugi orašasti plodovi neka budu vaš saveznik tijekom dana i pomognu vam kada osjetite pad razine energije, glad, umor, nervozu… Šaka oraha ili badema primjerice, pokriva vašu dnevnu potrebu za magnezijem i time vam daje puno snage. Naročito ih koristite ako se bavite sportom jer pomaže da mišići bolje rade i da budete izdržljiviji.

TENISICE KAO MUST HAVE

Ništa ne daje toliko energije kao tjelesna aktivnost. Bilo da je riječ o jutarnjoj gimnastici koju radite svako jutro, hodanju, odlasku u teretanu ili pak trčanju. Vaše tijelo jednostavno treba pokret koji je toliko uslijed sjedilačkog način života zanemaren. Znanstvenici tvrde kako odlazak na 20-minutno trčanje svako jutro popravlja raspoloženje i povećava produktivnost idućih 12 sati… Dovoljno dobar motiv, zar ne?

VIŠE PROTEINA

Smanjivanje unosa onih lošijih ugljikohidrata (slatkog, kruha, tjestenine) i konzumiranje proteina – više bijelog mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda je trenutno in. Mnoge dijete temelje se na proteinima, ali pazite da ipak unosite povremeno i ugljikohidrate, jer i oni trebaju vašem tijelu. Spomenute proteinske namirnice idealne su za podizanje i održavanje razine energije.

ČIŠĆENJE JETRE

Nerijetko je uzrok našem umoru, neraspoloženju i letargiji upravo jetra opterećena otrovima i mastima. U njoj se odvija metabolizam svih makronutrijenata – bjelančevina, ugljikohidrata i masti, ali se događa i eliminacija štetnih tvari. Smanjenjem unosa šećera i brze hrane, uvođenjem redovite tjelovježbe pomoći ćete jetri da radi bolje i da se štetni sastojci brže razgrađuju i odlaze iz organizma. U tome će vam pomoći i biljni čajevi od koprive, čička i maslačka.


Reci što misliš!