UREĐENJE RIBARNICE

“Podlanice, cipli, to bi zna, ali ovo stvarno ne znam što je” – koliko poznajemo našu ribu?

Šime Zelić/PIXSELL

Iako se mnogi od mora često šale s kopnenjacima da im je jedina poznata riba ona s roštilja, i među Dalmatincima poznavanje ribljih vrsta često je ograničeno. Posjetitelji ribarnica u priobalju priznaju da ribu jedu rijetko, a još rjeđe znaju što točno kupuju.

U Zadru su odlučili reagirati – edukacijom kupaca. Na glavnoj gradskoj ribarnici predstavili su 27 podvodnih fotografija morskih životinja kako bi stanovnici Jadrana bolje upoznali vrste koje se često nalaze na peškarijama. Autor izložbe i ekolog Đani Iglić ističe: „Moramo biti svjesni da prosječan čovjek u Dalmaciji jako malo zna o vrstama koje žive u moru i kako izgledaju u prirodi.“

Kupci su u razgovoru za RTL Danas pokazali različite stupnjeve poznavanja. Neki prepoznaju ribe, ali ne znaju točne nazive:

  • Ana Perić: „Ovo je podlanica.“ – ispravljeno u „pic“.
  • Josip Franzotti, iskusni kupac: „Podlanice, moli, lignje, arbuni… sve riba s koće. Oslić ili mol mi to zovemo, a mali su moleti.“
  • Mario Gobin: „Podlanice, cipli, to bi zna, ali ovo stvarno ne znam što je.“

Ribarnica planira dodatnu interaktivnost – iduće godine zidovi će biti ispunjeni fotografijama i edukativnim sadržajem, a bit će otvoren i degustacijski kutak gdje će posjetitelji moći pripremiti kupljenu ribu. Tomislav Letinić, direktor Gradskih tržnica Zadar, kaže: „Bit će i kutak gdje se sve ono što se kupi može skuhati i pojesti.“

Iako edukacija ide naprijed, problem niske potrošnje ribe ostaje. Iskusna trgovkinja Sandra Miočić objašnjava da ljudi često biraju meso jer je cjenovno pristupačnije: „Plaće su male, ribu ljudi manje kupuju, ali mi se borimo da radimo i nadamo se boljem.“ Stalni kupac Mario Petani dodaje: „Za 10 eura uzmem liganja za mene i kćerku, dok za 20 eura mesa imam za 10 dana.“

Najpopularnija riba ostaje friška srdela, po cijeni od 5-6 eura, što je i najtraženija riba na ulazu u ribarnicu, ističe Miočić. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, potrošnja ribe u Hrvatskoj po glavi stanovnika zadnjih godina varira između 22 i 24 kilograma godišnje, što potvrđuje da riblja kultura još uvijek nije na razini mesa.

Sve je to dio plana za vraćanje kupaca na glavnu gradsku ribarnicu, nekada žilu kucavicu gradskog središta.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest