#gastro
Napravite aromatičnu palentu s ružmarinom i češnjakom
Palenta može biti prilog ili glavno jelo i neizostavan je dio hrvatske tradicijske kuhinje.
Nekada skromna hrana, danas je dio moderne gastronomije. Palenta je također jelo “naših starih” i bila je uobičajen obrok na stolovima siromašnijih obitelji. U Hrvatskoj je poznato više od tridesetak naziva za ovo jednostavno jelo, a najčešće se može čuti - žganci ili pura.
Od popularne palente s mlijekom iz djetinjstva do kombinacije palente i gulaša u kojoj uživamo kao odrasli, to je namirnica na koju uvijek možeš računati.
U osnovi palenta je samo obična kukuruzna kaša, ali s raznim začinima postaje odličan prilog ili samostalno jelo. Jednostavni sastojci koje zasigurno imaš kod kuće i 15 minuta vremena bit će dovoljni za pripremu palente s češnjakom i ružmarinom.
Ovo brzinsko jelo možeš poslužiti kao prilog, a može biti i doručak ili lagana večera.
Sastojci:
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 4 režnja češnjaka sitno sjeckanog
- 1 žlica ružmarina (suhog)
- 1 šalica kukuruzne krupice
- 1 žličica soli
Priprema:
- U lonac ubaci temeljac, češnjak i ružmarin i nakon što zakuha, pusti da kuha na laganoj vatri još 10 minuta dok se svi okusi sjedine.
- Dodaj palentu i dobro promiješaj. Poklopite i ostavite da kuha na srednje jakoj vatri oko 10 minuta.
- Ponovo promiješaj palentu. Po želji dodaj još vode ako želiš rjeđu palentu.
- Začini po ukusu solju, crnim paprom ili s još ružmarina.
Posluži odmah!
Izdvojeno
-
Ogranak Matice hrvatske u Zadru predstavlja knjigu Mladena Barabe Cvitića: Marina kruna. Predstavljanje će se održati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, na adresi Don Ive Prodana 1, u utorak 23. travnja s početkom u 18:30.
-
Povodom Međunarodnog dana plesa koji se obilježava u ponedjeljak, 29. travnja, u HNK Zadar s početkom u 20 sati, ne propustite pogledati hvaljenu plesnu predstavu Gran Bolero, u koreografiji španjolskog umjetnika Jesús Rubio Gama, te u suradnji Zagrebačkog plesnog ansambla i slovenske EN-KNAP Grupe.
-
Od ponedjeljka 22. travnja do ponedjeljka 3. lipnja vremenu od 15 do 17 sati održat će se niz online seminara. ICOM - Marche i Università Politecnica delle Marche organiziraju drugo izdanje webinara pod nazivom Muzeji budućnosti: Digitalna transformacija između tehnologije i identiteta.
-
Zadarska županija je u suradnji s Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom provela program usavršavanja kuhara osnovnih škola Županije.
Reci što misliš!