Lifestyle

#sexfiles

Evo kako vas seks čini ljepšima i zdravijima

Evo kako vas seks čini ljepšima i zdravijima

Seks ne samo da daje dobar osjećaj, nego ti može i činiti dobro. Aktivnosti pod plahtama (ili gdje već) pozitivno utječu na mnoge aspekte tvog zdravlja - ali i dobrog izgleda. Evo koje su dobrobiti zdravog i redovitog seksualnog života:

1. Smanjuje opasnost od srčanog udara 

Osim što je, kao aktivnost, seks izvrstan za održavanje zdrave srčane frekvencije, pozitivno utječe na razinu estrogena i testosterona. Ravnoteža ovih hormona važna je upravo za zdravo srce. Prema jednoj studiji, muškarci koji upražnjavaju seks barem dva puta tjedno imaju dvostruko manju šansu doživjeti srčani udar u usporedbu s muškarcima koji imaju rijetko spolne odnose.

2. Odličan je način vježbanja 

Seks možda ne može zamijeniti tvoj redovni trening, ali se ipak računa kao vježbanje. Aktivnosti u krevetu naime troše otprilike 5 kalorija po minuti -  dok gledanje televizije s kauča tropi samo 1 kaloriju u istom vremenu. Osim toga, seks će uposliti razne grupe mišića i pomoći da učvrsnu. Po tom pitanju vrijedi pravilo - što si manje pasivna, to bolje za tvoju liniju.

3. Pomaže kod problema sa spavanjem

Da se nakon seksa lakše i brže zaspi, nije ništa novo. Razlog tome je otpuštanje hormona prolaktina nakon orgazma koji je odgovoran za osjećaj opuštenosti i pospanosti. Zato, ako tvoj partner zaspi odmah nakon seksa - nemoj ga kriviti.

4. Dobro utječe na imunitet 

Ljudi koji imaju češće spolne odnose, manje su bolesni. Njihov organizam lakše se bori protiv bakterija i virusa. Naravno, samo zdrav seks pomaže imunitetu - a to znači da uvijek treba koristiti kondom koji jedini štiti protiv spolnih bolesti. Isto tako, ako vodiš aktivan seksualni život, ne preskači kontrolne preglede kod svog ginekologa.

5. Snižava povišen krvni tlak 

Povišen tlak čest je problem današnjice, no dobra je vijest da seks pozitivno utječe na ovo potencijalno opasno stanje. Američki liječnik dr. Joseph J. Pinzone tvrdi kako postoje brojne studije koje dokazuju povezanost snižavanja krvnog tlaka i seksa (ne masturbacije).


Reci što misliš!