kužina

Odličan recept za “lažni ajvar”

Thinkstock

Ajvar je jedan od najomiljenijih namaza na Balkanu, ali njegova priprema često traje satima., piše Krstarica. Ako nemate vremena stajati kraj štednjaka, ovaj recept za brzi ajvar ili „lažni ajvar“ pravo je rješenje. Gotov je za svega pola sata, a okusom podsjeća na tradicionalni domaći ajvar.

Sastojci za brzi ajvar

začini po ukusu (ljuta paprika, papar, origano…)

Priprema „lažnog ajvara“ – korak po korak

crvene paprike (količina po želji)

ulje

češnjak

sol

  1. Pečenje paprika – umjesto pećnice ili roštilja, koristite tavu s poklopcem. Pecite na srednjoj temperaturi dok ne omekšaju i dobiju laganu koricu.
  2. Hlađenje i guljenje – ostavite paprike da se prohlade, zatim ih ogulite. Ovo je najzahtjevniji dio recepta.
  3. Miksanje – stavite paprike u blender, dodajte ulje, sol, češnjak i začine.
  4. Završni korak – miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Poslužite odmah uz kruh, meso ili kao prilog.
Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest