Lifestyle

#savjeti

Pobijedite loš zadah i izbjegnite neugodnosti koji nosi

Pobijedite loš zadah i izbjegnite neugodnosti koji nosi

Loš zadah vrlo je neugodna pojava koja uvelike može otežati komunikaciju i narušiti međuljudske odnose.

Ako uzrok lošem zadahu nisu želučani ili drugi zdravstveni problemi, poput dijabetesa, plućnih problema i bolesti jetara (u tom slučaju potražite liječničku pomoć), može se pobijediti uz nekoliko jednostavnih trikova.

Naime, loš zadah nerijetko je posljedica pušenja - usta se tijekom pušenja suše, a mrtve stanice talože na jeziku, desnima, obrazima i zubima. Isto tako, loš zadah može biti rezultat loše dentalne higijene ili konzumacije namirnica kao što su luk i češnjak. 

Ovo su načini na koje ćete pobijediti loš zadah:

Perite zube nakon obroka

Nosite stalno sa sobom četkicu i pastu za zube. Pasta s antibakterijskim učinkom dokazano sprječava loš zadah.

Konac

Barem jednom dnevno očistite zube koncem jer hrana koja ostaje na teško dostupnim mjestima u ustima trune i stvara loš zadah. 

Čistite jezik

Jezik može biti leglo bakterija i treba ga redovito čistiti. Koristite za to posebnu napravicu za čišćenje jezika ili stražnju stranu četkice. Osobito je važno da pušači čiste jezik.

Pazite na unos tekućine

Dehidracija može uzrokovati loš zadah stoga je vrlo bitno piti najmanje dvije litre vode na dan. Ne kavu, gazirane sokove i alkohol, nego čistu vodu. 

Žvačite žvake

Žvake potiču lučenje sline i osvježavaju usta. Ako imate kronično suha usta, stomatolog može propisati pripravke od kadulje koji će potaknuti lučenje sline. 

Prilagodite prehranu

Izbjegavajte namirnice poput luka, češnjaka i šećera. Oni uzrokuju loš zadah. Jedite puno voća i povrća i ostalu laganu hranu.

Žvačite peršin

Listići peršina odličan su način da pobijedite loš zadah, zbog čega se i preporučuje žvakati peršin nakon konzumacije češnjaka. 


Reci što misliš!