prehrana

Treba li bananinu koru uopće uklanjati i može li se jesti?

Shutterstock

Jesu li kore od banane jestive? Evo što trebate znati prije nego ih bacite u otpad

One su ukusne i poznate po bogatstvu kalija, vitamina i minerala. No, iako uživamo u slatkoj unutrašnjosti, koru redovito bacamo. Postavlja se pitanje: treba li bananinu koru uopće uklanjati i može li se jesti?

Iako nije tajna da je plod banane zdrav, kore se redovito odlažu u biootpad. Sve više ljudi danas razmišlja o smanjenju otpada i traži načine kako iskoristiti i kore – pa tako na internetu kruže brojni recepti, uključujući i one za pečene bananine kore, prenosi Fenix Magazin.

Trenutačno ne postoje znanstvene studije koje izričito upozoravaju na štetnost konzumacije bananine kore. No, to je dijelom i zato što se ovim pitanjem do sada gotovo nitko nije ozbiljno bavio.

Zbog toga nema ni jasnih dokaza o eventualnim zdravstvenim rizicima – ali ih se, zbog manjka istraživanja, ne može ni u potpunosti isključiti.

Ni štetne, ali ni korisne

U svijetu voća postoje i plodovi čije su kore ne samo jestive, nego i izrazito hranjive – poput jabuka, krušaka te većine koštuničavog i jezgrastog voća.

Vitamini su najčešće koncentrirani odmah ispod kore, što dodatno potiče konzumaciju s korom, osobito ako je voće organski uzgojeno.S druge strane, uz banane, kore agruma poput limuna i lubenica ne preporučuju se za svakodnevnu konzumaciju.

Premda neki dijelovi – poput bijelog unutarnjeg sloja kore – mogu biti jestivi, zbog nedostatka istraživanja, preporučuje se oprez. Bananine kore zasad nisu službeno proglašene ni štetnima ni korisnima za prehranu. Ako se odlučite isprobati recepte s korama, birajte ekološki uzgojene banane i svakako ih dobro operite. Dok znanost ne ponudi jasnije odgovore, ostaje na vama da procijenite vrijedi li eksperiment.

Prema podacima Međunarodne udruge za svježe voće, banane su najčešće konzumirano voće na svijetu. Ljudi ih kupuju više nego jabuke, naranče, jagode i bilo koje drugo voće koje se može pronaći u trgovinama, ponajprije zato što su dostupne tijekom cijele godine.

Banane sadrže oko tri grama vlakana po komadu, što pomaže probavi i regulira stolicu. Osim vlakana, imaju i prebiotike – tvari koje hrane „dobre“ bakterije u crijevima i time održavaju zdravu crijevnu floru. Ako niste navikli na hranu bogatu vlaknima, banana može biti jednostavan način da poboljšate rad probavnog sustava.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest