
Posjetili smo novootvorenu Cromarisovu ribarnicu na Gaženičkoj cesti 4b. Nova lokacija, smještena tik uz proizvodni pogon, jamči najbržu dostavu svježe ribe. Tako je i tijekom našeg obilaska stigla druga pošiljka toga dana – već u 10 sati ujutro. Čim se riba rasproda, stiže nova, što jasno govori o odličnoj prodaji.
Najtraženiji su dobro poznati brancini i orade, no u ponudi su i gof, zubatac te još uvijek manje poznata – hama.
„To je iznimno kvalitetna riba s bijelim, čvrstim mesom, zbog čega je pogodna za pripremu na različite načine – od grila do brudeta. Ipak, kupcima je još uvijek relativno nepoznata“, objašnjava dugogodišnja djelatnica Cromarisa.
Dodaje i da je cijenom vrlo pristupačna. Osim fileta i cijelih primjeraka, u ponudi su i odresci – idealni za dugo kuhanje jer se meso ne raspada.
Kako bi olakšao pripremu, Cromaris je osmislio i niz recepata s fokusom na hamu. Dostupni su na njihovim mrežnim stranicama, ali i u samoj ribarnici otisnuti na praktičnim letcima koje kupci mogu ponijeti za sobom.
Za početnike tu su jednostavni odresci hame na žaru, za ljubitelje tradicionalne kuhinje brudet, dok su za poklonike egzotičnijih okusa osmišljeni glazirani žličnjaci hame s miso-juhom ili gyoza punjena filetima hame. Recepti, naravno, ne staju na tome – Cromaris nudi kulinarske ideje za gotovo svaki proizvod iz svoje ponude.
Dok razgledavamo bogatu vitrinu i slušamo priče iskusnih prodavača, susrećemo stariji bračni par iz Bibinja. Oduševljeni su novom lokacijom.
„Slučajno smo primijetili ribarnicu dok smo prolazili autom i ovo nam je izvrsno – ima dovoljno parkinga, a uvijek nam je usput“, kažu. Gospodin dodaje da je godinama bio vjeran kupac Cromarisovih proizvoda, još dok su imali prodavaonicu na gradskoj pijaci. Nemaju nikakvu zadršku prema ribi iz uzgoja jer su se, kažu, u njezinu kvalitetu već uvjerili.

Svježom ribom zadovoljni su i mladi turisti iz Poljske.
Do ribarnice su došli uz pomoć Google Mapsa, a kupili su pet orada koje planiraju pripremiti na gradelama. „Znamo već kako, nije nam prvi put u Hrvatskoj“, kažu kroz smijeh. Zbog cjenovne pristupačnosti koju su omogućili uzgajivači, orada i brancin nisu više rezervirani samo za posebne prilike kao što je to bilo nekad.



