
Ona se uglavnom dijele u tri kategorije: Deterdženti - čiste prljave površine i uklanjaju mast, ali ne uništavaju bakterije, sredstva za dezinfekciju - uništavaju bakterije, ali ne djeluju na mast i na vidljivu prljavštinu, sanitarna sredstva - koriste se za čišćenje i za dezinfekciju.
Najprije se njima uklanjaju prljavština, ostaci hrane i
mast, a potom se ponovno nanose na očišćenu površinu zbog
dezinfekcije.
Iznimno je važno pažljivo pročitati uputstva na sredstvima za
čišćenje, podsjećaju britanski stručnjaci.
Umjesto kuhinjskih krpa za čišćenje radnih površina, nakon
pripreme hrane upotrijebite papirnate ručnike, jer se tako u
vlažnim kuhinjskim krpama neće množiti mikrobi.
Mišljenje stručnjaka
Prof. Sally Bloomfield, s Londonskog fakulteta za higijenu i
tropsku medicinu kaže da bi javnost najprije trebala razlikovati
pojmove higijene i čistoće.
“Dok čišćenje znači uklanjanje nečistoća i mikroba, higijena
predstavljanja čišćenje mjesta i površina koja su važna, u
trenutku kada je to važno, i na pravi način.
Ispravnim načinom ‘razbijamo’ lanac potencijalnih infekcija za
vrijeme pripreme hrane, nakon korištenja toaleta, njege kućnih
ljubimaca…
“Izlazak vani iz kuće, igra s prijateljima, članovima obitelji i
s kućnim ljubimcima omogućuju izloženost dobrim bakterijama i
izgradnju imuniteta. No pritom je važno ne otići u drugu krajnost
i zapostaviti dobru higijenu”, smatra profesorica Lisa Ackerley,
stručnjakinja za higijenu hrane i povjerenica Kraljevskog društva
za javno zdravlje.
“Ciljana higijena koja se provodi u ključnom trenutku i na važnim
mjestima dobar je način sprečavanja infekcija, a ne iziskuje puno
vremena ni truda. Istodobno vas izlaže svim ‘dobrim bakterijama’
od kojih će vaš organizam imati koristi.”
Održavanje higijene doma, kao i održavanje higijene u
svakodnevnom životu pridonose smanjenju infekcija i od vitalne su
važnosti za zaštitu djece i za smanjenje pritiska na Zavode za
javno zdravstvo te igraju veliku ulogu u borbi protiv otpornosti
na antibiotike”, kazala je Ackerley.