Lifestyle

#savjeti

Jedanaest problema koje mudri parovi vrlo lako prevladaju

Jedanaest problema koje mudri parovi vrlo lako prevladaju
Designed by Freepik

Stručnjaci tvrde da se ne trebate bojati kriza u vezi ili braku jer je to znak da se vaš odnos razvija. Ono što je bitno je da ne odustajete i da pronađete rješenje za vaše poteškoće.

Krize su prisutne u svim vezama. Neki parovi se rastanu nakon samo 2, 3 godine braka, dok su drugi sretni godinama. I ovo nije samo pitanje sreće, postoji jednostavan koncept koji svi sretni parovi razumiju - zajedno možemo prebroditi zaista mnogo problema. Bitna je komunikacija, iskrenost, poštovanje... Stručnjaci su sastavili listu najčešćih problema u vezi/braku koje mudri parovi lako mogu riješiti.

1. Višak kilograma

Većina parova dobije značaj broj kilograma nakon ulaska u brak. Studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Glasgow pokazala je da u prvoj godini zajedničkog života bračni parovi prosječno dobiju oko 2 do 3 kilograma. Općenito, parovi su teži za otprilike 6 kilograma u usporedbi s onima koji su sami. Nutricionistkinja koja je vodila istraživanje rekla je da nakon što ljudi započnu život u zajednici, središte njihove veze često postane hrana jer parovi zajedno ručaju ili večeraju te dijele međusobne navike. Istodobno postaju manje aktivni. Prestanu voditi računa o ljubavnim spojevima i stoga manje vježbaju.

Što napraviti?

Gubljenje kilograma zajedno je zapravo najbolje rješenje. Zaista je teško biti na dijeti, ako osoba pored vas slasno jede čips ili hamburger.

2. Rođenje djeteta može dovesti do financijske krize

Stručnjaci savjetuju da počnete štedjeti puno prije rođenja prvog djeteta i da se tako riješite nepotrebnih troškova. Na primjer, jeftinije ćete proći ako uzmete rabljenja kolica, dječji krevetić i odjeću. Hodalicu, nosiljke, kao i hrpu igračaka ne morate odmah kupovati.

3. Sukobi sa svekrvom

Psiholozi tvrde da takvi odnosi mogu biti poprilično dramatični, pa čak i ugroziti zdravstveno stanje obiju strana. Neka prijašnja istraživanja pokazala su da 2/3 svekrvi nisu zadovoljne izborom svog sina, dok snahe imaju negativan stav prema majkama svojih muževa. Japanski znanstvenici su pak otkrili da žene koje žive sa svojom svekrvom češće doživljavaju ishemičnu bolest srca.

Što napraviti?

Kako biste izbjegli česte sukobe sa svekrvom najbolje je da (ako je to moguće) živite odvojeno. Možda će na početku samostalan život biti financijski teži, ali se isplati. Međutim, ako nemate priliku živjeti odvojeno, upotrijebite svoje diplomatske vještine i objasnite partneru koliko ste uznemireni zbog debata s njegovom mamom.

4. Trošenje novca

Prema nekim statistikama, jedan od najčešćih razloga za razvod su sukobi oko novca. Ulaskom u zajednički život, osobne financije nerijetko postaju zajedničke i za mnoge je ovo vrlo stresno - pogotovo ako jedan od supružnika zarađuje više. Nažalost, zbog 'imaginarne' velikodušnosti parovi, kažu stručnjaci, nerijetko izbjegavaju razgovarati o financijama.

Što napraviti?

Financijski stručnjaci preporučuju otvorenu raspravu o financijama. Trebate postaviti prioritete: uštedjeti ili uložiti novac, renovacija ili godišnji i slično.

5. Nerviraju vas navike vašeg partnera

Nakon nekoliko mjeseci zajedničkog života, neke navike vašeg partnera vas mogu početi živcirati. Psiholozi su sigurni da se ovo događa mnogim parovima i da to nikako ne znači da se vašoj ljubavi bliži kraj. Iznenađujuće, navike koje su vas prvotno privukle kod partnera mogu vam početi živcirati nakon nekog vremena

Što napraviti?

Prihvatite ih. Podsjećajte sami sebe da su navike vašeg partnera ono što ga čini tako jedinstvenim. Na kraju krajeva, djelomično ste se i zaljubili u tu osobu zbog tih navika.

6. Zaboravljanje važnih datuma

Zaboravan partner vas može rastužiti, jer se to nerijetko percipira kao osobna uvreda. Kako voljena osoba može zaboraviti godišnjice, rođendane i slično. Oko ovih stvari se ne isplati nervirati, svi mi znamo zaboraviti važne datume, bilo to zbog stresa ili previše posla.

Podsjetite partnera na važne datume i događaje u životu vaše obitelji. Tako ćete najlakše izbjeći razočaranje.

7. Dosadno vam je

Prva godina zajedničkog života ne izgleda uvijek kao čarobni medeni mjesec. Prije ili kasnije, unatoč očekivanjima, broj cvijeća, romantičnih večeri i zavodljivih razgovora počinju opadati, ostavljajući partnerima dosadnu rutinu.

Ovo razočaranje može se objasniti povećanim očekivanjima oba partnera, kao i nedostatkom životnog iskustva. Ipak, većina parova uspijeva se nositi s takvim promjenama u svom odnosu.

Prioriteti partnera koji su u dužim vezama razlikuju se od onih koji su se tek zaljubili - sada sigurno živite zajedno, možda imate kredit, ali i djecu. Živite po određenom rasporedu, i rutina može dosaditi. I zato nemojte zaboraviti jedan na drugoga. Barem jednom mjesečno isplanirajte romantični spoj, odite u kino, kazalište ili muzej. Iznenadite partnera nekim sitnicama - to će vam pomoći da zadržite tu iskru u vašem odnosu

8. Kućanski poslovi su neravnomjerno raspoređeni

Unatoč tome što živimo u 21. stoljeću, stereotipi o podjeli posla po spolu još uvijek postoje u mnogim obiteljima - žena mora održavati dom (čak i ako radi cijeli dan). Takvi stavovi mogu dovesti do sukoba.

Raspravljajte o pitanjima podjele kućanskih poslova prije nego što krenete u zajednički život.

9. Počeli ste se prepirati oko sitnica

Psiholozi tvrde da se kriza događa u svakom braku. Međutim, i u krizama postoje prednosti - one vam daju priliku da osvježite odnos i prebacite ga na novu razinu. Budući da je svatko od nas različit normalno je da nam se ne sviđaju iste stvari. Vjerojatno postoje neke stvari oko kojih ne želite odstupiti i to je u redu. No, ne mora baš uvijek vaša biti zadnja. Nekad postoje stvari zbog kojih nećete propasti ako o njima odluči i vaš partner. Ili pregovarajte o njima. Ali smireno i pomirljivo.

Također, nemojte gubiti glavu u svađi, ne vrijeđajte i govorite stvari zbog kojih će vam poslije biti žao. Pokušajte sukobe rješavati što hladnije glave. Sjetite se da je ispred vas osoba koju volite i koju ste zbog nečeg odabrali za svojeg suputnika kroz život. Neka vam konflikti budu prilika za poboljšanje odnosa, a ne sredstvo razdora.

10. Seks nije kao prije

Intimnost treba njegovati, hraniti i održavati. I kada život uzme maha seks pada na kraj liste prioriteta. Kažu da on nije najvažniji, ali ako ga nema, onda dolazi do velikog problema

Dodajte dašak svježine u vaš odnos. To mogu biti mirisne svijeće i aromatizirano ulje, tuširanje u dvoje, seksi donje rublje koje vam stoji na dnu ladice ili tijekom toplijih mjeseci vođenje ljubavi pod mjesečinom (samo pazite da ste dobro skriveni).
 
Dekica, hrana, vino i samo vas dvoje. Odvažite se na nove poze, za promjenu pričajte o vašim maštarijama, a ne o problemima. I gledajte kako stvari idu na bolje...

11. Postajete sve više i više razdvojeni

Počnite spavati zajedno! Idite zajedno u krevet, čak i ako je u planu samo spavanje. Odlazak u krevet u isto vrijeme vam daje priliku da se mazite ili razgovarate o stvarima koje nisu vezane za dom i svakodnevni život.


Reci što misliš!