Lifestyle

#zanimljivo

Stručnjakinja za govor tijela otkriva osam načina kako prepoznati kada vam netko laže

Stručnjakinja za govor tijela otkriva osam načina kako prepoznati kada vam netko laže

'Lako je prepoznati lošeg lašca. Crvenjet će se, znojiti i vrtjeti prstima. No, pravi lažov će vas slagati potpuno hladnokrvno, bez da trepne okom'.

Ne postoji ništa gore, nego kad nas netko gleda u oči i laže ili kad shvatimo da smo izigrani. Kako se to više ne bi događalo, treba naučiti prepoznati lašca. Nema boljeg učitelja od stručnjaka za govor tijela. Jedna od njih je Judi James koja otkriva 9 znakova po kojima se može prepoznati lašca, odnosno uhvatiti nekoga u laži. 

"Lako je prepoznati lošeg lašca. Crvenjet će se, znojiti i vrtjeti prstima. No, pravi lažov će vas slagati potpuno hladnokrvno, bez da trepne okom. Usprkos tome što ne postoji univerzalni "ključ" za prepoznavanje lažova, postoji nekoliko simptoma koji su dovoljan znak da pripazite s kim imate posla", poručuje James.

1. Velika pauza u govoru

Laganje je komplicirana radnja koja zahtijeva usklađivanje mozga i tijela. Mozak izmišlja laž kojoj se tijelo mora prilagoditi prije, prije no što bude izrečena. 
Ako ste sugovornika nešto pitali i poduže, no inače čekate odgovor, a osoba pritom još krade vrijeme rečenicama poput: "Što si pitao/pitala?", prilično sigurno vam se laže. 

2. Izbjegavanje pogleda

Oči puno otkrivaju o čovjeku, osobito kada nešto pokušava sakriti. U slučaju da ne govori istinu, osoba će pokušati izbjeći vaš pogled. Gledat će u stranu ili prema gore. No, postoji i situacija u kojoj će vas gledati u oči, ali ona spada pod točku 4.

3. Ostajanje bez daha i suha usta

Laganje je stresno, osobito ako se u trenu mora izmišljati i improvizirati. Pod stresom se aktivira mehanizam preživljavanja "bori se ili bježi". Usta se suše, disanje postaje plitko, ruke se znoje.

4. Pretjerivanje

Lažov će uvijek pretjerivati u objašnjavanju situacije o kojoj laže, pretjerano će se koristiti gestikulacijom, a možda vas i gledati u oči. Ako čini ovo zadnje prepoznat ćete ga po tome što neće treptati. 

5. Poker face

Za lažove manje je uvijek više pa na njihovom licu nećete vidjeti previše mimike ili micanja očima. I to je znak za uzbunu.

6.  Skrivanje lica

Kada netko govori laž ima veliku potrebu sakriti svoje lice od publike. To će činiti na način da dodiruje nos, da rukom pokrije usta ili na neki način sakrije oči.

7. Mikro geste

Sam naziv govori da se ove geste ne vide golim okom. Riječ je o minimalnim pokretima lica koje će stručnjaci za otkrivanje laži tražiti tako što će snimati osobu pa usporiti snimku i tražiti mikro geste. Vi to možete učiniti na način da pozorno gledate osobu i kada prestane govoriti. Ako laže, i dalje će joj se minimalno pomicati usne, a pogled će bježati u stranu. 

8. Ruke i noge

Lašcima je najteže ukrotiti udove. Ruke i noge, ako je riječ o laganju, neće biti u skladu s izgovorenim. Osoba će se dok laže igrati s prstima ili micati nogama. 


Reci što misliš!