#info

Ovaj trik za skladištenje može održati krumpir svježim šest mjeseci

Shutterstock

Iako pojam "sazrijevanja” obično povezujem s mesnim proizvodima, povrće također može sazrijevati.

Češnjak, luk, krumpir i tikve imaju koristi od ovog procesa jer
im se tako zadebljava kora i postaju manje podložni truljenju,
oštećenjima i bolestima.

Često komercijalni proizvođači završe ovaj proces koji produljuje
vijek trajanja prije nego što pošalju hranu u supermarkete, no
možete ga provesti i kod kuće.

Odaberite “zdepaste” sorte krumpira s debelom korom (poput smeđih
sorti), pazeći da na površini nema “ubodnih tragova, mekanih
dijelova, plijesni, mrlja ili oštećenja.”

Zatim ih očetkajte od zemlje (nemojte ih ispirati jer to dodaje
previše vlage).

Nakon toga, posložite krumpire u jednom sloju na list novina,
pazeći da se ne dodiruju i da zrak može cirkulirati oko njih.

Trebali biste ih staviti na tamno i hladno mjesto, poput šupe ili
garaže, piše HuffPost.

Nakon što su tamo stajali dva tjedna da očvrsnu, krumpiri su
“sazreli”; tada ih premjestite na “dobro prozračeno, hladno i
suho mjesto s temperaturom ispod 10 °C.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail desk@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest