#aktualno

Nova zvijezda kuhinje: Ječam u 3 jednostavna i fina recepta

zena.net.hr

Uz dobru ideju i prstohvat začina, ječam može postati tvoja nova omiljena baza za obroke – od doručka do večere

Ako ti je ječam do sada bio tek dosadna siva kaša iz osnovne
škole – vrijeme je da ga pogledaš drugim očima. Ova drevna
žitarica, koja se koristi već tisućama godina, pravi je skriveni
dragulj zdravlja i okusa. Bogat vlaknima, vitaminima i
mineralima, ječam je poznat po svojoj sposobnosti da poboljša
probavu, snizi kolesterol i dugo te drži sitim – bez naglog pada
energije.

Ječam nije samo zdrav – već i svestran. Bilo da voliš gusti ručak
na žlicu, hladnu salatu, hranjivi doručak ili čak desert –
postoji ječam recept za tebe.

Zašto volimo ječam?

Sadrži beta-glukan – vlakno koje pomaže u snižavanju
kolesterola
Spori ugljikohidrati – odličan za ravnotežu šećera u krvi
Pristupačan, jednostavan za pripremu i odlično se slaže s gotovo
svim okusima
Zasitna, ali lagana opcija za svakodnevne obroke

Kremasti rižoto od ječma s gljivama i parmezanom

Sastojci:

150 g ječma
250 g svježih gljiva (šampinjoni, bukovače)
1 manji luk
1 režanj češnjaka
Maslac ili maslinovo ulje
Povrtni temeljac
Naribani parmezan
Svježi peršin, sol, papar

Priprema:

Na maslacu preprži luk i češnjak, dodaj narezane gljive.
Dodaj ječam i lagano tostiraj minutu-dvije.
Postupno dolijevaj temeljac i miješaj, kao da radiš klasični
rižoto.
Kad je ječam kuhan (oko 30 min), umiješaj parmezan i začine.
Posluži toplo, posipano peršinom.

Hladna salata od ječma s povrćem i feta sirom

Sastojci:

Skuhani ječam (ohlađen)
Cherry rajčice
Krastavac
Feta sir
Crvene paprike ili kukuruz
Maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar
Svježi bosiljak ili peršin

Priprema:

Pomiješaj sve sastojke.
Začini limunom, uljem i začinima.
Serviraj hladno – idealno za ljetne dane!

Popečci od ječma i tikvica

Sastojci:

150 g kuhanog ječma
1 manja tikvica (naribana i ocijeđena)
1 jaje
Malo naribanog sira (parmezan ili cheddar)
Začini: sol, papar, suhi kopar ili bosiljak
Po želji: malo brašna ili krušnih mrvica

Priprema:

Sve sastojke pomiješaj u kompaktnu smjesu.
Oblikuj popečke i peci ih na malo ulja dok ne postanu
zlatni.
Odlični uz grčki jogurt ili kao prilog.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail desk@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest