
Počela je sezona jagoda, ali se mnogi pri kupnji suočavaju s pitanjem: kako prepoznati prave, domaće jagode i izbjeći uvozne, koje često nemaju tako dobar okus?
Važno je znati da su prve jagode koje u proljeće vidimo na
tržnicama ili policama trgovina obično uvozne – čak i ako
prodavači tvrde da su domaće. Prave lokalne jagode dozrijevaju
nešto kasnije.
Pritom postoje očite razlike između domaćih i uvoznih jagoda, ako
znamo na što treba obratiti pažnju.
Oblik, boja, miris
Domaće jagode imaju duboku crvenu boju po cijeloj površini,
prepoznatljiv miris i pune su sitnih sjemenki. Njihove peteljke
su svijetlozelene, a plodovi često nepravilnog oblika – što je
dobar znak da nisu kemijski tretirani.
Uvozne jagode, međutim, obično su pravilnog oblika, iznutra
blijedoružičaste i gotovo bez mirisa. Ako je unutrašnjost
izrazito crvena, postoji mogućnost da su tretirane pesticidima.
Zato odvojite trenutak prije kupnje: držite jagodu u ruci,
pomirišite je i pogledajte je. Nos i oči brzo će vam reći imate
li zaista nešto domaće u rukama ili je to samo dobro upakirana
prijevara, savjetuje Aktivni.si.