
Banana je poznata kao zdrava namirnica puna vitamina i minerala. Hranjiva je pa je uvijek preporučjivo imati jednu pri ruci između obroka i u slučaju da ste na dijeti ili posebnom režimu prehrane.
Vrlo je dobra za održavanje optimalne energetske razine
organizma i pozitivno djeluje na zdravlje srca,
prenosi krstarica.
Neke od dobrobiti konzumiranja banana su: povećana razina
energije, poboljšana struktura mišića, potiče probavu i probavni
sustav, izvor je antioksidansa, magnezija, vitamina C,
vitamina B6 i folne kiseline.
No, ako su vam banane često na tanjuru, dobro je upoznati se s
rizicima koje donosi pretjerana konzumacija.
Mogu biti izuzetno rizične za osobe koje pate od raznih alergija,
kao i za osobe s astmom i atopijskim dermatitisom. Alergija na
hranu nastaje kada tijelo detektira određenu hranu kao prijetnju,
što dalje rezultira svrbežom i promjenama na koži.
Banane su također bogate ugljikohidratima i šećerom koji
podiže razinu šećera u krvi, posebno kod dijabetičara. Kako bi se
to reguliralo, savjetuje se kontrolirati porcije, kao i voditi
računa s kojim namirnicama se banana kombinira, pa birajte one s
visokim udjelom proteina ili povrće bez škroba.
Banane sadrže kalij pa se osobama koje imaju problem s povišenim
kalijem, poput bubrežnih bolesnika, preporučuje izbjegavanje ovog
voća.
Sadrže i oligo-fruktan, spoj koji ne odgovara osobama sa
sindromom iritabilnog crijeva, problemom koji se manifestira
bolovima u trbuhu i nadutošću.