Liječnik upozorio:

Ako primijetite jednu stvar na krumpiru, nipošto ga nemojte jesti

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Liječnik opće prakse iz Singapura, dr. Samuel Choudhury, upozorio je da ne bi trebalo jesti krumpir ako je proklijao ili ako je pozelenio.

Međutim, Agencija za standarde hrane, agencija odgovorna za
sigurnost i higijenu hrane, naglašava da su trovanja kao
posljedica visokih razina glikoalkaloida vrlo rijetka i savjetuje
kako sigurno postupati s krumpirom koji je zelen ili koji je
proklijao.

Dr. Choudhury je podijelio priču žene koja je završila na hitnoj
nakon što je pojela pire krumpir. Liječnici su njene simptome
povezali s krumpirom zelene nijanse, što znači da sadrži solanin
– glikoalkaloid.

Agencija za standarde hrane upozorava da se visoke razine
glikoalkaloida mogu pronaći u zelenim, oštećenim i proklijalim
dijelovima krumpira.

“Visoke razine glikoalkaloida mogu poremetiti probavni sustav i
uzrokovati simptome poput bolova u trbuhu, povraćanja i
proljeva”, navodi agencija.

No, agencija također naglašava da je “trovanje glikoalkaloidima
iznimno rijetko iako se krumpir u mnogim zemljama jede u vrlo
velikim količinama”. Ako krumpir ima klice, zelene ili trule
dijelove, agencija savjetuje da uklonite te dijelove prije
konzumacije.

Štoviše, kako bi se izbjegla proizvodnja visokih razina
glikoalkaloida u krumpirima, agencija savjetuje da krumpir
“čuvate na hladnom, tamnom i suhom mjestu”.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest