
Sezona jabuka je na vrhuncu, a vjerojatno niste ni znali da je riječ o pravoj super namirnici koja može sniziti tlak, smanjiti kolesterol i zaštititi tijelo od bolesti.
Amerikanci odavno imaju izreku da “jabuka na dan drži doktora
van”, a iako je to možda malo pretjerano, činjenica jest da ovo
slatko voće ima toliko dobrobiti za zdravlje da po svemu
zaslužuje biti nazvano super namirnicom.
Chia sjemenke, avokado, kvinoja, psyllium ljuskice, isl.
egzotičnije namirnice proteklih su godina uživale svoje trenutke
slave i bila prozivane super namirnicama – vrijednima truda težeg
pronalaska u dućanima i više cijene od onih na koje smo
uobičajeno navikli vidjeti na tanjuru, navodi tportal.
No, s obzirom na to da se ovaj popularan termin odnosi na hranu
bogatu hranjivim tvarima, koja se ističe visokom koncentracijom
vitamina, minerala, antioksidansa, zdravih masnoća i drugih
korisnih spojeva, po svemu ga zaslužuju nositi i – jabuke.
Ovo ‘obično’ voće obiluje brojnim tvarima i spojevima za
poboljšanje kompletnog zdravlja, a dostupno je u svim trgovinama
s namirnicama i to po vrlo pristupačnim cijenama. Najbolje od
svega – jabukama je sada vrhunac sezone i gotovo da ne postoji
jelo, slatko ili slano, u koje ih ne biste mogli uklopiti.
Poboljšanje probave
A razloga da ih uklopite u svakodnevni jelovnik je zaista
pregršt. Za početak, poboljšavaju probavu, i to na način koji
utječe na cjelokupni organizam, između ostalog i tako da potiču
mršavljenje.
Naime, jabuke su bogate prehrambenim vlaknima, vrstom složenih
ugljikohidrata koje naše tijelo nije sposobno samostalno
probaviti. Ta vlakna služe kao hrana za mnoge vrste bakterija
koje žive u našim crijevima, a koje imaju snažan utjecaj na naše
zdravlje – utječući na sve, od rizika od raka, preko tjelesne
težine, pa do raspoloženja.
Osim toga, jabuke same po sebi sadrže mnoštvo korisnih bakterija,
a jedno istraživanje čak je pokazalo da imaju veću raznolikost od
većine drugih, zbog čega djeluju i kao probiotik i kao prebiotik.
Smanjuju kolesterol
Osim za probavu, jabuke su zdrave i za rad srca. Sadrže velike
količine pektina, prehrambenog vlakna koje može pomoći u
održavanju zdravih razina kolesterola.
To je pokazalo istraživanje iz 2012. godine, kada je 160 žena u
postmenopauzi svakodnevno tijekom cijele godine konzumiralo ili
75 grama sušenih jabuka (što je otprilike jednako kao dvije
srednje jabuke) ili suhe šljive.
Nakon šest mjeseci, žene koje su jele jabuke doživjele su
smanjenje ukupnog kolesterola za 13 posto i smanjenje “lošeg” LDL
kolesterola za 24 posto, dok su žene koje su jele suhe šljive
imale smanjenje ukupnog kolesterola za 3,5 posto i LDL
kolesterola za 8 posto.
Snižavaju krvni tlak
Jabuke su također jedan od najvećih prehrambenih izvora
polifenola – sitnih molekula koje promiču zdravlje, a koje biljke
proizvode kako bi se zaštitile od vanjskih utjecaja.
Određeni polifenoli u jabukama, nazvani flavonoidi, posebno su
učinkoviti u poticanju proizvodnje dušičnog oksida, plina koji
cirkulira našim krvnim žilama i uzrokuje njihovo širenje, što je
korisno za krvni tlak.
Štite tijelo od kroničnih upala i bolesti
Uz to, polifenoli u jabukama mogu smanjiti upalu, a time i
potencijalno pomoći u smanjenju rizika od bolesti.
Znanstvenici su u kolovozu objavili studiju koja je analizirala
zdravstvene podatke više od 119.000 ljudi prikupljene tijekom
gotovo 20 godina, uključujući zapise o svemu što su jeli tijekom
24 sata tijekom pet različitih prigoda.
Istraživanje je pokazalo da su oni koji su u dnevnicima obroka
izvijestili da su jeli više od dvije jabuke dnevno imali 30 posto
manju vjerojatnost za razvoj kronične opstruktivne plućne bolesti
(KOPB) kasnije u životu.
“Vidjeli smo koristi čak i kod samo pola porcije dnevno”,
zaključila je Aedin Cassidy, predsjednica Odjela za prehranu i
preventivnu medicinu na Sveučilištu Queen’s u Belfastu i
koautorica studije u razgovoru za New York Times.