Lifestyle

#savjeti

Sedam načina kako podići razinu energije

Sedam načina kako podići razinu energije
Designed by Katemangostar / Freepik

Iako svi volimo popiti šalicu kave, potrebno je smanjiti unos i uvesti male promjene kako bismo cijeli dan imali dovoljno energije.

Ako često osjećate da vam je pala razina energije, smatrajte da ste među prosjekom. Oko 75 posto Amerikanaca osjeća fizičke simptome stresa, uključujući i nedostatak energije, pokazuju rezultati istraživanja Američkog psihološkog udruženja.  

Mogu postojati navike koje vas čine nevjerojatno letargičnim. Stoga je vrlo razumno promijeniti neke stvari kako biste uravnotežili energiju. Donosimo vam nekoliko strategija koje podržavaju stručnjaci:

1. Udvostručite žvakanje hrane

Žvakanje je vrlo važan dio procesa probave. No, osim toga, pomaže vašem tijelu da razgradi hranjive tvari i pretvori ih u energiju. Probava je prilično zahtjevan proces, pa ako hrana nije dobro prožvakana vaše tijelo mora raditi puno više kako bi razgradilo hranu.

"Nije još jasno koliko bi trebalo žvakati hranu. Sugerira se da je dobro prožvakati 25 do 40 puta kako biste uživali u blagodatima hrane", kaže nutricionistica Edwina Clark za Huffpost.

2. Konzumirajte manje kave

Dobro ste pročitali. "Iako kofein sprječava vaš mozak da prima adenozin, to ne sprječava vaše tijelo da ga proizvodi", kaže Niket Sonpal s Touro Collegea za osteopatsku medicinu. Dakle, kad kofein prestane djelovati, nakuplja se adenozin koji uzrokuje energetski pad i tako stvara začarani ciklus. Ako pijete manje kave vaša energija bit će stabilnija. "Iako smanjena količina kave zvuči zastrašujuće, dugoročno vam može pomoći da se osjećate bolje", objašnjava dalje. 

3. Učinite 250 koraka više

Više kretanja znači bolju cirkulaciju krvi, što smanjuje količinu napora koje vaše tijelo mora koristiti za održavanje sustava. "Jednostavnim dodavanjem 250 koraka dnevnom prosjeku svaki tjedan, trenirat ćete svoje mišiće, energetski sustav i um te ćete općenito biti bolje", objašnjava sportski psiholog Menachem Brodie.

Kada se poboljša vaša kondicija, lakše ćete proći kroz svakodnevne obveze. Hodajte stepenicama i dok razgovarate na telefon, a time će se povećati i broj koraka.

4. Dišite duboko

"Vašim stanicama je potreban kisik za energiju. Dakle, kada je vaše disanje slabo, vaše tijelo se ne osjeća dobro. Plitko disanje je još jedna nuspojava stresa", objasnio je dalje Sonpal. Ako ne dišete dovoljno duboko, dovoljno često, šaljete signal svom živčanom sustavu koje još više pojačava vašu tjeskobu. Mijenjanjem navika disanja, uzimanjem nekoliko dugih, sporih udisaja tijekom dana - tijekom putovanja, čekanja u redu - smanjuje se odgovor na stres dok se energiziraju vaše stanice.

"Što više vježbate duboko disanje, to postaje prirodnije, a vremenom će vaše tijelo disati na ovaj način bez da se morate sjetiti da to učinite", kaže psihologinja Dori Gatter.

5. Dodajte vlakna u svoje obroke

"Složeni ugljikohidrati, koji se nalaze u namirnicama poput cjelovitih žitarica, povrća, mahunarki i sjemenki, sadrže glukozu, glavni su izvor energije za mozak i tijelo", kaže nutricionistica Lisa Cooper. Sadrže vlakna koja se probavljaju sporije i osiguravaju više energije tijekom dužeg perioda. Zato su vašem tijelu potrebna vlakna. 

Hrana koja sadrži više vlakana lakše se probavlja i bit ćete svježiji drugi dan. Lanene ili chia sjemenke, bademi, zobene žitarice, grašak i slična hrana pomoći će vam da se osjećate svježe. 

6. Unos više tekućine

"Kada ste dehidrirani, vaš krvni tlak se smanjuje, broj otkucaja srca se povećava i protok krvi u mozak usporava - sve to vas može učiniti umornim", rekao je Sonpal.

Osigurajte dovoljan unos vode i vaše tijelo će lakše funkcionirati. Provjerite boju urina, ona bi trebala biti blijeda ako ste dovoljno hidrirani. Ako je boja tamnija vrijeme je za još dodatne tekućine. 

7. Zapišite tri stvari koje su danas prošle dobro

"Današnja vremena su ovakva: neprestano zarobljeni oko onoga što je pošlo po zlu i brige što bi moglo krenuti po zlu, zbog toga naša tijela stalno oslobađaju više hormona stresa, a za to nisu stvorena", objašnjava klinička psihologinja Elizabeth Cohen.

Uzmite vrijeme da se osvrnete na ono što je dobro prošlo i zapišite tri pozitivne stvari i osjećat ćete se zahvalno. Ova vježba će spriječiti oslobađanje hormona stresa i zaštititi energetske rezerve.


Reci što misliš!