Lifestyle

#zanimljivo

Što povezuje zaljubljene ljude i one pod utjecajem droge?

Što povezuje zaljubljene ljude i one pod utjecajem droge?

Skeniranje mozgova zaljubljenih muškaraca i žena otkrilo je nevjerojatne stvari o nama.

Kad se zaljubite, vaš mozak preplavi koktel hormona koji izazivaju ovisnost. Skeniranje mozgova zaljubljenih muškaraca i žena otkrilo je snažnu aktivnost kako u kaudalnom režnju – području odgovornom za žudnje – tako i u ventralnom tegmentalnom području koje proizvodi dopamin. Isti snažni neurotransmiter koji preplavljuje mozgove ljudi pod utjecajem droge.

Kao što high uzrokovan drogom ne traje zauvijek, tako i razine dopamina padaju kad ste dulje u vezi. No kako veza napreduje, jedan drugi hormon, oksitocin – koji proizvodi hipofiza, a potiče seksualno uzbuđenje i povezivanje te jača osjećaj povezanosti i sigurnosti – preuzima glavnu ulogu. On preplavljuje organizam još dugo nakon što prođe početna opijenost izazvana dopaminom.

Napravite ovo

Vaš je cilj potaknuti proizvodnju oksitocina. Ili, manje službeno rečeno: mazite se i seksajte što češće možete jer obje te aktivnosti potiču proizvodnju oksitocina. 

“Možda će vam se činiti kako treba biti upravo obrnuto, ali seks može ojačati romantičnu stranu veze”, kaže dr. sc. Bianca Acevedo, neuroznanstvenica sa Sveučilišta Kalifornije u Santa Barbari. 

“Neuralne veze koje se aktiviraju tijekom seksa preklapaju se s onima koje se aktiviraju zbog povezanosti para.” 

Jednostavan je način da si priuštite više vremena zajedno taj da se zaputite u krpe pola sata prije no inače. To će vam dati priliku da se fokusirate jedno na drugo, bez ičega što bi vam moglo odvlačiti pozornost.


Reci što misliš!