Lifestyle

#zdravlje

Isto ulje koristite više puta? Evo zašto to ne biste smjeli raditi

Isto ulje koristite više puta? Evo zašto to ne biste smjeli raditi

Ponovno zagrijavanje ulja za kuhanje mijenja njegov sastav i oslobađa akrolein, kemikaliju koja je toksična i potencijalno kancerogena.

Ulje za kuhanje višestruko zagrijavano na visoke temperature utječe na povećan rast metastatskog raka dojke, objavili su u publikaciji Cancer Prevention Research znanstvenici sa Sveučilišta Illinois koji su takvo ulje testirali na laboratorijskim miševima.

Rast tumora

Sve miševe u pokusu tjedan dana hranili su prehranom s niskim udjelom masti. Nakon toga jedna je skupina tijekom 16 tjedana dobivala nezagrijavano svježe ulje soje, a ostali više puta zagrijavano sojino ulje. Tim je odabrao sojino ulje, jer se u restoranima uobičajeno upotrebljava za duboko prženje. U potkoljenicu svakog miša injektirali su stanice raka dojke 4T1. Te su stanice vrlo agresivne i imaju visoku stopu metastaziranja na više udaljenih sijela, često na limfne čvorove, jetra i pluća.

Već 20 dana nakon injektiranja bila je uočljiva razlika u stopi metastatskog rasta tumora između dvije skupine - miševima koji su jeli višestruko zagrijavano ulje metastatski rast tumora bio je četiri puta veći nego kod onih koji su jeli svježe ulje.

Ponovno zagrijavanje ulja

 Osim toga, u prvoj grupi bilo je dvostruko više raka pluća koji su bili agresivniji i invazivniji od onih u drugoj grupi.

- Čvorovi na plućima nisu bili samo mali klonovi, oni su se transformirali i postali još agresivniji. I kod skupine koja je jela nezagrijavano ulje pojavile su se metastaze na plućima, ali ne toliko invazivne, a i proliferacija nije bila toliko izražena -  rekao je voditelj istraživanja profesor William G. Helferich.

Ponovno zagrijavanje ulja za kuhanje mijenja njegov sastav i oslobađa akrolein, kemikaliju koja je toksična i potencijalno kancerogena. Restorani, nažalost, često koriste isto ulje više puta prije nego što ga zamijene svježim, a mnogi se danas hrane u restoranima brze hrane i u zalogajnicama.

Znanstvenici pokušavaju otkriti što se to događa u metastatskim sijelima da omogućava rast tumora. Nastojimo pomoći ljudima da shvate da to ne mora biti neki još neobjašnjen biološki mehanizam, nego da bi to mogao biti i faktor životnog stila.

Ako se prehranom može djelovati na povećanje vjerojatnosti preživljenja oboljelih od raka dojke, to znači da je hrana sredstvo kojim utječemo na svoje zdravlje - poručuju znanstvenici i dodaju kako svakako treba nastaviti s istraživanjem ovog problema.


Reci što misliš!