Lifestyle

#zdravlje

Samo 20 badema dnevno mogu učiniti nevjerojatne stvari vašem tijelu

Samo 20 badema dnevno mogu učiniti nevjerojatne stvari vašem tijelu
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Bademi i generalno orašasti plodovi jesu zdravi, ali su i bogati kalorijama. I zato se dnevno prepručuje ni više ni manje nego -20 badema dnevno.

Svi znamo da su bademi (kao i ostali orašasti plodovi) odličan izvor zdravih masti. Orašasti plodovi su općenito puni proteina te pomažu u izgradnji mišića, a također osiguravaju dodatnu energiju.

Ispostavilo se da bademi pružaju i puno više toga.

Prvo, zašto baš 20 badema?

Bademi i generalno orašasti plodovi jesu zdravi, ali su i bogati kalorijama. U 20 badema naći ćete oko 163 kalorije, što je prihvatljivo za jednu užinu. Uz to, tu ćete naći i 12 grama uglavnom nezasićenih masti, 3 grama vlakana i manje od grama šećera.

Evo što možete očekivati ako pojedete 20 badema dnevno.

IMATE ĆETE BOLJU PROBAVU

Ova količina badema na dnevnoj bazi  odlična je za probavu. Ne samo da poboljšava crijevnu mikrofloru, već i povećava broj dobrih bakterija te smanjuje broj onih loših, koje su povezane s nizom problema poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, mentalnih problema, astme, problema s kožom, pa čak i rakom.

DUŽE ĆETE BITI SITI

Kad vas uhvati želja za slatkim, posegnite za bademima. Zasitit će vas, a isto tako će vas spriječiti da se prejedate, uglavnom u večernjim satima

Do sitosti dolazi zbog proteina, vlakana i masnoća kojima bademi obiluju. Stručnjaci kažu da je trik u tome da ih duže žvačete, umjesto da ih pojedete u sekundi.

ZADOVOLJIT ĆE DNEVNU POTREBU ZA RIBOFLAVINOM I VITAMINOM E

Riboflavin je važna hranjiva tvar za koju se smatra da pomaže spriječiti brojne zdravstvene probleme, uključujući migrene, akne, grčeve u mišićima, sindrom karpalnog tunela, rak vrata maternice… Jedenje 20 badema dnevno će vam donijeti oko 1/5 preporučene dnevne količine (ostatak možete dobiti iz svinjetine, jaja, banana, avokada, mlijeka i špinata.)

Vitamin E je antioksidans koji može poboljšati zdravlje srca i podržati imunološki sustav, a da ne spominjemo glatku kožu i sjajnu kosu.

Samo 20 badema nudi gotovo polovicu vaše dnevne preporučene doze za vitaminom E. Drugi veliki izvori vitamina E uključuju plodove mora, voće (kivi, mango, kupine, marelice i avokado) i povrće poput brokule, crvene slatke paprike, špinata i šparoga.

UBRZAT ĆETE METABOLIZAM

Bademi također sadrže male količine vitamina b-kompleksa koji potiču metabolizam.

To dovodi do povećanog sagorijevanja masti, i to pogotovo oko trbuha.
 
IMAT ĆETE JAČE KOSTI

Ova količina badema dnevno ispunjava oko 20 posto vaše dnevne potrebe za magnezijem i fosforom, koji su ključni za gustoću kostiju

POBOLJŠAT ĆETE ZDRAVLJE SRCA

Pomažu u snižavanju LDL-a, lošeg kolesterola koji može dovesti do nakupljanja plaka u krvnim žilama. Bademi su također povezani sa smanjenjem kronične upale koja najviše doprinosi bolestima srca.

Orašasti plodovi općenito mogu smanjiti rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, što može uzrokovati fatalni srčani udar. U bademove sastojke koji su odlični za srce ubrajaju se nezasićene masti, omega-3 masne kiseline, vlakna, vitamin E…


Reci što misliš!