Lifestyle

#kužina

Jela za dva dana - skuhajte danas, jedite i sutra!

Jela za dva dana - skuhajte danas, jedite i sutra!

Imamo sjajne ideje za jela s kojima se štedi vrijeme i u kojima se uživa čak i dan nakon pripreme.

Birajte između svježih, ali zasitnih salata, juha i variva, gustih gulaša ili umaka uz omiljene priloge. Uštedite vrijeme, pa u omiljenim tanjurima uživajte čak dva dana. Evo kako!

Salate 

Salate su uvijek dobar odabir za brzinski ručak, a odlična je stvar i to što ih možete spremiti u hladnjak i u istim okusima uživati i idućeg dana. Zasitne salate dobit ćete dodate li voću ili povrću žitarice i mahunarke po vlastitom izboru, a najvažnije jest da dressing dodajete neposredno prije uživanja u salati. 

Također, spremate li je za idući dan, lisnato povrće poput zelene salate ili špinata sačuvajte za sam kraj kako do idućeg dana ne bi postalo meko i gnjecavo.

Juhe i variva 

Kremaste i povrtne juhe, ali i variva odličan su način da kod pripreme uštedite vrijeme i odmah pripremite duplu dozu. Pripazite tek da ne sadrže namirnice koje nisu namijenjene podgrijavanju kao što su gljive, krumpir ili kuhani špinat.  

Kombinaciju namirnica odaberite sami, no svakako je prilagodite sezoni. Slanutak će biti odličan dodatak baš svakom varivu dok guste juhe, osim vrhnjem, možete zagustiti i mlijekom na biljnoj ili orašastoj bazi. Poigrajte se okusima, pa u svojim jušnim spojevima uživajte čak dva dana.

Gulaši 

Gulaši se kuhaju dugo i sporo, pa bi bila prava šteta da ih ne sačuvate i za dan nakon pripreme. Koristite meso po želji, dodajte mu korjenasto povrće, malo čilija, pa pustite da se krčka dok meso u potpunosti ne omekša, a savršen miris gustog gulaša preuzme vašu kuhinju. 

Također, dobra doza sitno sjeckanog luka na savršen će način ugustiti svaki gulaš, pa idućeg dana svakako dodajte i malo vode kako biste u divnom jelu na žlicu uživali čak dva dana. Poslužiti ga možete uz kruh ili njoke, a idućeg dana od ostatka kruha možete pripremiti knedle.

Umaci 

Umaci koje poslužujete uz rižu, krumpir ili tjesteninu bit će odlični i dan nakon pripreme. Bolognese, umak na bazi omiljenog mesa ili povrtne umake za idući dan svakako spremajte odvojeno od priloga, a ako je moguće, idućeg dana pripremite svježi prilog ili od postojećeg napravite sasvim novi. 

Tako od pire krumpira idućeg dana mogu nastati njoki, a od ostataka riže napravite arancine.


Reci što misliš!