Lifestyle

#zdravlje

Koliko opasna može biti "pivska škemba"?

Koliko opasna može biti
Photo created by freepic.diller - www.freepik.com

Trbušno salo toliko je bitan (i opasan) čimbenik za vaše ukupno zdravlje da se o njemu sad već govori kao o zasebnom organu.

Naši šlaufi, u boljem slučaju, ili pivske škembe u gorem, sastavljeni su od visceralnog sala koje vam oblaže jetru, organe u trbuhu i crijeva. I to visceralno salo nije mlohavo inertno, čini se da je biološki aktivno, da proizvodi hormone i druge stvari, kao i da čak povećava vaš rizik od metaboličkih problema, kao što su bolesti srca i krvnih žila te tip 2 šećerne bolesti, a možda čak i rak.

To bi trebalo prestraviti 21 posto hrvatskih muškaraca koji su u kategoriji pretilih, a toliko naših prijatelja ima indeks tjelesne mase veći od 30. Trebalo bi zabrinuti i dodatnih 47 posto hrvatskih tipova koji potpadaju u tu skupinu zbog indeksa tjelesne mase u rasponu od 25 do 29,9 – to hrvatske muškarce svrstava u europski vrh.

Ali čak su i muškarci sa skromnim škembicama pod rizikom. Da, to su ti s “tata tijelom”, skinny-fat dečki, nositelji light pivske škembe, možda čak i vi.

Nedavno je istraživanje s Klinike Mayo pokazalo da muškarci u normalnom rasponu indeksa tjelesne mase (a to je onaj od 18,5 do 24,9), no koji imaju masnog tkiva na trbuhu, imaju četiri puta viši rizik od metaboličkih poremećaja nego vitki muškarci.

“Zašto neki ljudi imaju pretežno visceralno salo nije potpuno jasno”, kaže dr. sc. Paul Cohen, docent i pročelnik laboratorija za molekularni mehanizam na Sveučilištu Rockefeller u New Yorku. “Jasno postoje genski i hormonski utjecaji.”

I dok znanstvenici uče više o tome kako vam salo škodi, pronalaze i nove načine kako da se borimo s njime. A izgleda da ne treba puno da se snize rizici za zdravlje, kaže novo, premda maleno istraživanje, objavljeno u znanstvenom časopisu Obesity. Kad su ljudi s normalnim indeksima tjelesne mase no suviše sala izgubili 5 posto tjelesne težine, doživjeli su velike koristi: visceralno salo palo im je 11 posto, ukupno salo 9 posto, jetrene su se masnoće prepolovile, a osjetljivost na inzulin porasla je 26 posto.

Ako imate 90 kilograma, gubitak 5 posto tjelesne težine znači da trebate skinuti samo 4,5 kg!!!

PRIJETI LI VAŠA ŠKEMBA ZDRAVLJU VAŠEG SRCA?

Kako biste precizno ustanovili rizik dobivanja srčanog udara zbog trbušnog sala, izračunajte omjer opsega svog struka i bedara, savjetuje kardiolog s Klinike Mayo dr. Francisco Lopez-Jimenez. Evo kako:

1. Dok stojite, krojačkim metrom izmjerite struk, na pola puta od najnižeg rebra do vrha koštanog dijela zdjelice. Zapišite taj broj.

2. Potom izmjerite bedra na najširem dijelu na guzovima.

3. Podijelite ta dva broja. Ako je rezultat 0,9 ili viši, imate centralnu pretilost i vaši rizici za metaboličke bolesti značajno su viši.

4. Postoji precizna procjena usaljenosti, rendgenska dvoenergetska apsorptiometrija, no to vam uglavnom ne treba.


Reci što misliš!