kuhinja
Uz ove korisne savjete riža će vam svaki put ispasti savršeno!
Ako vam kuhana riža ne “ispala” kako treba – ako se zrna međusobno slijepljena ili ako je kuhana riža kašasta, postoji mogućnost da grešku pravite u trgovini, kod izbora riže.
Ako od riže želite napraviti fini prilog kojem se “zrna broje”, trebate kupiti rižu dugog zrna. Riža okruglog zrna nakon kuhanja bude kašasta i prikladna je za druge namjene, recimo za riža u mlijeku.
Prije kuhanja rižu treba dobro isprati, u 3-4 vode, a dobro ju je i ostaviti 20-30 minuta da se umače u hladnoj vodi.
Za finu kuhanu rižu treba odmjeriti odgovarajuću količinu vode, omjer mora biti 1 : 2,5. Dakle, na 1 šalicu riže ide 2,5 šalice vode!
Odgovarajuću količinu vode posolite i stavite da prokuha, a nakon toga treba dodati ocijeđenu rižu. Pričekati da ponovo prokuha i onda smanjiti vatru toliko da riža lagano ključa.
Držati poklopljeno i bez miješanja kuhati 15-20 minuta, odnosno dok voda iz riže ne ispari. Riža neće zagorjeti ako je ne miješate, a ako dižete poklopac i miješate voda će ispariti prije nego što se riža skuha pa će ostati tvrda ili će, ako je ostavite na vatri dok dovoljno ne omekša, zagorjeti.
I to je to, riža je kuhana, nije zagorjela, nije slijepljena, nije kašasta…
Ovo je osnovni postupak. Evo još nekih savjeta koji mogu biti od koristi kod pripremanja riže:
Može se dodati malo curryja, da bi riža bila fino žućkasta.
Ako stavite malo maslaca riža će biti sočnija.
Riža će se još manje lijepiti ako je i nakon kuhanja isepremo
mlakom vodom. Za fini okus može ju se kratko “okrenuti” na
otopljenom maslacu, uz dodatak prstohvat šafrana. Šafran joj daje
zlatnožutu boju i fantastičan okus.
Kinezi rižu kuhaju tako da je najprije bace na vrelo ulje, kratko
je preprže, posole, te podliju sa odgovarajućom količinom vode.
Kad proključa smanje vatru i kuhaju se dok riža ne popije svu
tekućinu. Zatim se riža skine se s vatre i drži neko vrijeme
poklopljena da se “odmori”.
Koliko riže skuhati? Želimo li rižu ponuditi kao prilog, po osobi
je dovoljno 70 g zrna, a nudimo li je kao glavno jelo, tada je
potrebno 100 g. Kuhanjem riža utrostruči svoj volumen.
Izdvojeno
-
Aminessov premium kamp smješten u Povljani na Pagu već osvaja brojne nagrade.
-
Visit Kolan poziva na "Advent u Kolanu" u subotu, 14.prosinca u 19:00 sati na Trgu kralja Tomislava u Kolanu, uživajte u preukusnoj hrani koju pripremaju učenici SŠ Bartul Kašić.
-
Na disco rock’n’roll tulumu u centru Šibenika protutnjat će Buč Kesidi kroz svoje hitove, ali i predstaviti nove pjesme. Bend je nastao 2013. godine, a čine je gitarist Luka Racić i bubnjar Zoran Zarubica.
-
Uoči nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana, a povodom 35. obljetnice od premijernog prikazivanja, u kinoteku u petak 13. prosinca - jedan od najistaknutijih i najvoljenijih filmova svih vremena
Reci što misliš!