Lifestyle

kužina

Šest grešaka koje redovito radimo s maslinovim uljem

Šest grešaka koje redovito radimo s maslinovim uljem
pexels.com

Masline sadrže masne kiseline, antioksidanse i silicij, pa uravnotežuju kolesterol u krvi i štite arterije. Ako želite u potpunosti iskoristiti ovu biljku, uobičajeno, biljno ulje zamijenite maslinovim. No, s ovom namirnicom treba i pažljivo postupati, a gdje najčešće griješimo stručnjaci su otkrili za Healthdigezt.com.

Kod kupnje maslinova ulja, često biramo ono najjeftinije ili ono za koje procjenimo da je dobar izbor. Ipak, stručnjaci ističu kako nije svako maslinovo ulje isto i svako ima svoju namjenu. Zato, obično maslinovo ulje koristite za jednostavna jela, ali kada želite jači okus kod, primjerice, tjestenina ili dresinga za salatu, svakako birajte premium brendove.

2. Čuvanje maslinova ulja

Čuvanje maslinova ulja na direktnom svjetlu ili blizu štednjaka, jedna je od najčešćih grešaka. Toplina itekako utječe na maslinovo ulje. Utječe negativno na zdravstvene benefite maslinova ulja, ali i mijenja mu okus. Ulje čuvajte na sobnoj temperaturi i to u smoćnicu ili neko slično mjesto.

3. Ne sudite knjigu po koricama

Boja maslinova ulja ovisi o nekoliko faktora - kada je maslina obrana i o sezoni. Boja maslinova ulja varira, ali to ne znači da je jedna nijansa bolja od druge.

4. Maslinovo ulje ima rok trajanja

Većina maslinovih ulja ima rok trajanja od 24 mjeseca. Nakon isteka roka trajanja okus se može promijeniti i postati užegao.

5. Korištenje plastike i prozirnog stakla

Maslinovo ulje je osjetljivo i ne preporuča se za spremanje maslinova ulja. Za čuvanje maslinova ulja birajte boce od tamnog stakla.

6. Priprema hrane

Maslinova ulja idealna su uživanje bez zagrijavanja i kuhanja. Primjerice, za umakanje kruha, za pripremu hladnih salata, brusketa i tjestenine, piše Večernji list.


Reci što misliš!