Lifestyle

upoznajte ih malo bolje

Kada bi grudi progovorile, rekle bi vam ovih sedam stvari

Kada bi grudi progovorile, rekle bi vam ovih sedam stvari

Grudi su prilično jasne i jednostavne. Obavještavaju vas kada je nova menstruacija na putu, signaliziraju kada je hladno, a naravno obavljaju i svoju ulogu kada treba privući partnera.

Ali koliko god da ste bliske sa svojim „dragim djevojkama“, vjerojatno postoji nekoliko stvari koje ne znate o njima.

Zbog toga im sada dajemo riječ, a evo što vam one žele reći:

"Mijenjamo veličinu"

Promjena hormona tijekom ciklusa izaziva rast žlijezda u grudima kako bi se pripremile za moguću trudnoću. To može dovesti do oticanja i osjetljivosti. U stvari, estrogen je razlog zbog kojeg uzimanje kontracepcijskih pilula nekada može imati rast grudi kao „sporedno (željeno) djelovanje“. Oralna kontracepcija s većom dozom estrogena može izazvati zadržavanje tekućine u grudima i stimulirati rast ćelija u njima. Kontracepcijske pilule nisu jedini lijekovi koji imaju taj efekt. I neki antipsihotici (koji se često propisuju osobama s bipolarnim poremećajem) podižu razinu hormona prolaktina koji može izazvati osjetljivost i rast grudi i čak proizvodnju mlijeka. Ako vam se nešto tako događa i nije vam ugodno, posavjetujte se s liječnikom o lijekovima koji smanjuju razinu prolaktina. Hormonska spirala također može imati nekoliko sporednih učinaka jer sadrži progesteron kao aktivni sastojak.

Kada govorimo o veličini, veće nije uvijek i bolje. Nekada su žene u četrdesetim tražile operacije smanjenja grudi, ali se posljednjih godina broj tinejdžerica i djevojaka u dvadesetim koje žele manje grudi udvostručio. Razlog: ne žele se odjeći plesa ili sporta ili jednostavno ne žele kroz svoje dvadesete i tridesete godine prolaziti s bolovima u leđima i vratu. Isto tako ne žele trošiti novac na posebno izrađene i skupe grudnjake.

"Nismo identične iako smo par"

Kod dvije trećine žena grudi nisu identične. Puno njih ima lijevu dojku veću od desne. A ako vaše simetrične grudi odjednom više ne budu identične, posjetite liječnika jer se može raditi o nekoj infekciji ili nečemu ozbiljnijem.

"Nismo tempirane bombe"

Da, rak dojke je jako čest. Jedna od osam žena tijekom svog života oboli od raka dojke, ali to nije razlog za paniku. Mnoge žene su pretjerano zabrinute za rak dojke, čak i one mlađe od 35 godina. Ali mamografija nije preporučljiva za žene bez povišenog rizika prije 40. godine (liječnik može dati drugačije preporuke ženama koje imaju predispoziciju zbog obiteljske povijesti bolesti).

"Volimo da nas opipavate"

Korisno je da žene znaju kako njihove grudi izgledaju i kakvu strukturu imaju. Zbog toga je dobro da jednom mjesečno temeljito opipate svoje grudi. S obzirom na to da se grudi mijenjaju tijekom ciklusa, bilo bi dobro da to obavljate svakog mjeseca u isto vrijeme. Tako lako ćete uočiti ako dođe do promjena. Obratite pažnju na kvržice, izrasline ili zadebljanja. Budite pažljive i ako uočite neku promjenu na koži poput promjene u boji ili iscjetka iz dojki. Sve u što sumnjate provjerite kod doktora, ali nemojte odmah paničariti.

"Osjetljive smo na sunce"

Nošenje majica s velikim izrezom izlaže vaše grudi UV zračenju - u bilo koje doba godine. Možete pokazati svoj dekolte, ali ga zaštitite od zračenja kremom. Koža na grudima je osjetljivija nego na nekim drugim dijelovima jer nije bila izložena suncu kao, recimo, ruke ili lice. Događa se da zbog nedostatka njege i pod utjecajem sunca koža na grudima izgleda puno starije nego koža lica. Koristite tijekom dana kremu sa zaštitnim faktorom, a pred spavanje mažite svoje grudi hidratantnom kremom.

"Volimo da se igrate nama"

Tretirajte svoje grudi kao dodatni klitoris. Jedna od najsnažnijih erogenih zona kod žena su grudi. Neke sretne dame uspijevaju doživjeti orgazam samo od igranja grudima (takozvani nipplegasm… Da, to postoji!) Tražite od svog dragog da im posveti posebnu pažnju. Stimulacijom bradavica šalje se signal istom dijelu ženskog mozga kao i kod stimulacije klitorisa, vagine i cerviksa.

"I mi trebamo njegu"

Sjedenje u znojnoj sportskoj opremi i grudnjaku može iritirati kožu na grudima. Ovaj dio kože sadrži puno lojnih žlijezda i zbog toga je skloniji stvaranju akni. Kako biste sačuvale lijep izgled dekoltea, tuširajte se odmah poslije vježbanja. Poslije toga nanesite kremu koja sprječava stvaranje akni.

U svakom slučaju, kada ste saslušale i još bolje upoznale svoje „dvije suputnice“, uz ovih nekoliko savjeta nastavite dalje i uživajte u svojim zdravim, lijepim i njegovanim grudima.


Reci što misliš!