Lifestyle

tajne ayurvede

Tri tipa prehrane koja eliminiraju bolesti

Tri tipa prehrane koja eliminiraju bolesti
Ilustracija

Zdravlje tijela najlakše je održavati pravilnom prehranom, a upravo je ona sastavni dio prevencije skoro svih bolesti.

Prije više od 5000 godina indijski redovnici duboko su poštivali vlastito tijelo i radili na očuvanju zdravlja jer su smatrali da tako pomažu i svom duhovnom razvoju.

Tijekom tisuća godina skupljali su sva svoja zapažanja i savjete kako bi ih sačuvali za buduće generacije. Tu opsežnu kolekciju znanja o zdravlju i liječenju danas poznajemo kao ajurvedu, tj. „znanost o životu“.

Prema ajurvedi, prevencija je ključ zdravlja, a hrana i način života smatraju se najvažnijim lijekom.

Ajurveda je bazirana na tri doše, psihofizičke energije koje kontroliraju funkcije tijela:

1. vata – kontrolira funkcije povezane s pokretom, poput cirkulacije, disanja, otkucaja srca etc.

2. pitta – kontrolira metabolički sustav tijela

3. kapha – kontrolira rast i stabilnost tijela

Svaka osoba u sebi ima sve tri doše, ali obično jedna ili dvije dominiraju, piše Prevention. Ovisno o tome koja doša dominira, razlikujemo i tri različita tipa tijela s posebnim psihofizičkim karakteristikama.

Vata tip – vitke i lagane građe, visoki, brzo hodaju. Ne podnose hladnoću. Loše spavaju i brzo se umaraju. Pretjerano se brinu, na stres odgovaraju razvijanjem osjećaja straha i nemira. Suha koža, suha kosa i smanjeno znojenje. Glad osjećaju u nepravilnim razmacima. Skloni artritisu, krhkim kostima, astmi, nadutosti popraćenoj vjetrovima.

Pitta tip – srednje građe i snage. Oštar um, dobra moć koncentracije. Jak apetit i probava, ne mogu propustiti obrok. Ne vole toplo vrijeme, ne osjećaju se ugodno na suncu. Blijeda tena i koža im lako izgori na suncu. Pretjerano se znoje. Skloni osipima, aknama, žgaravici, želučanoj kiselini, suhoći oka.

Kapha tip – fizički jaki, čvrste i teže građe. Čvrsto spavaju. Spora probava. Sklonost prema debljanju i emotivnom prejedanju. Ne vole vlažno vrijeme. Masna koža. Skloni prehladama, respiratornim problemima, alergijama.

Na balans doša utječu promjene godišnjih doba i način života, a ponajviše hrana. Kako biste ostali u formi i bili zdravi, važno je hraniti se u skladu s pravilima ajurvedske prehrane.

Ako ste tip vata:

Izbjegavajte – hladnu i smrznutu hranu, velike količine sirovih namirnica, gazirana pića, suhu hranu poput kokica i krekera koja isušuje organizam, kofein, žitarice poput ječma, heljde, kuskusa i prosa.

Jedite – tople juhe i variva, jaja, sir, mlijeko, jogurt,ribu, perad, pšenicu, tikvice, masline, sjemenke, orašasto voće, avokado, bobičasto voće. Grožđe, naranče i ananas jedite u manjim količinama i pazite na to da je većina povrća koje jedete skuhana.

Ako ste tip pitta:

Izbjegavajte – oporo i kiselo povrće, rajčice, ljute papričice, repu, patlidžan, luk, rotkvicu, špinat, grejp, marelice, bobičasto voće, govedinu, jaja, plodove mora, heljdu, kukuruz, proso. Umjereno koristite začine koji ''ugrijavaju'' poput đumbira, kumina, crnog papra i klinčića. 

Jedite – blago povrće poput šparoga, svježih krastavaca, batata, zelenog povrća, bundeve, brokule, cvjetače, celera, tikvica, a od voća birajte ono pretežno slatko poput grožđa, lubenice, dinje, trešanja, avokada, manga, kokosa, šljiva. Koristite umirujuće začine poput korijandera, kardamoma, šafrana i komorača te maslinovo ili suncokretovo ulje. Pšenica, bijela riža, ječam i zob također su odličan dodatak prehrani, a umjereno jedite puretinu i piletinu.

Ako ste tip kapha:

Izbjegavajte – naranče, banane, avokado, ananas, breskve, datulje, smokve, dinje, lubenice, tikvice, sirove rajčice (kuhana je dozvoljena), batat, zob, rižu, pšenicu.

Jedite – gorke i opore namirnice. Jabuke, kruške, nar, brusnice, marelice, đumbir, papar, senf, piletina, puretina, plodovi mora, jaja, heljda, raž, proso, kukuruz, sjemenke suncokreta i bundeve.


Reci što misliš!