kužina
Stiže ekipa? Napravite hrskave rolice s dimljenom kobasicom
Ove hrskave rolice su odlične "grickalice" u kojima možete uživati dok su tople i hladne, a bez problema mogu nahraniti veće društvo. Ekstra bodovi: super se slažu s pivom.
Rolice će vam oduzeti nešto više vremena ako sami radite tijesto no postupak možete ubrzati koristeći kupovno dizano tijesto ili čak lisnato tijesto.
Odaberite kobasice prema vlastitom ukusu – dimljena, ljuta, kranjska. Važno je da su deblje, konkretne.
Osim običnog tortilja čipsa, možete koristiti i onaj s okusima sira ili ljutu verziju koja će sigurno tražiti koju čašu piva više.
Sastojci
8 komada Premium dimljenih kobasica
450 g glatkog brašna
1 kocka svježeg kvasca
80 ml tople vode
180 ml toplog mlijeka
1,5 žlica šećera
2 jaja
1 žlica soli
4 žlice omekšanog maslaca
vrećica tortilja čipsa
1 jaje za premazivanje
Za umak od senfa:
¼ šalice majoneze
¼ šalice grčkog jogurta ili kiselog vrhnja
2 žlice Dijon senfa
1 žlica sjeckanog peršina
U većoj posudi pomiješajte brašno, sol i šećer. Namrvite svježi kvasac u toplu vodu. Kad se aktivira, dodajte ga u mješavinu s brašnom. Potom dodajte jaja i mlijeko pa zamijesite tijesto. Dodajte omekšani maslac i mijesite dok tijesto ne postane mekano i glatko.
Posudu prekrijte krpom pa ostavite na toplom mjestu sat vremena, da tijesto udvostruči volumen.
Tijesto podijelite na dva dijela. Svaki razvaljajte u oblik pravokutnika pa ga razrežite na 4 jednaka dijela. Svakom četvrtinom tijesta omotajte jednu dimljenu kobasicu tako da najprije prekrijete krajeve kobasice, a potom presavinete tijesto prema unutra i spojite obje stranice na sredini.
Usitnite tortilja čips tako da ga zdrobite rukama u zatvorenoj vrećici. Tortilja čips istresite u duboki tanjur.
Svaku rolicu premažite umućenim jajetom, a potom uvaljajte u razmrvljeni tortilja čips. Rolice posložite na pleh koji ste obložili papirom za pečenje pa ih stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva.
Rolice pecite oko 15 minuta, odnosno dok ne postanu hrskave i zlatne boje. Kad su gotove, izvadite ih iz pećnice i pustite da se malo ohlade prije nego ih narežete.
Poslužite kobasice s umakom od senfa.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!