Lifestyle

insomnia

Budite se usred noći? Evo kako od toga napraviti prednost!

Budite se usred noći? Evo kako od toga napraviti prednost!
Thinkstock

Ako vam se događa da se probudite usred noći, zašto ne biste to vrijeme iskoristili kao priliku da pišete dnevnik ili samo da razmišljate o lijepim stvarima u životu. U srednjem vijeku kad su ljudi da to tako nazovemo ‘dvokratno spavali’, to je bilo normalno.

Podsjetimo, išli bi na počinak u 20 h, budili se u 2 sata ujutro, bili budni bar dva sata i onda opet išli na počinak te se dizali u zoru. Ovaj period između spavanja bio je tako i vrijeme molitve, odnosno komunikacije s Bogom. Zašto vi onda ne biste iskoristili period kad se probudite usred noći za kontemplaciju?

Ono što je najbitnije je da se ne uznemirimo kad se probudimo jer to najčešće svi radimo.

To savjetuju i stručnjaci. Naime, tijekom tog ‘sutonskog’ sata između dvaju razdoblja dubokog sna otpuštaju se važni hormoni za smanjivanje stresa, što objašnjava zašto stručnjaci za spavanje potiču one koji pate od kasnonoćne nesanice da ne paničare, nego se jednostavno opuste. Premda ste budni, to je zapravo vrijeme kad razvijate najjaču obranu od stresa jer je tijelo mirno, a um je aktivan. Možda zato Dalaj lama spavanje naziva najboljom meditacijom. On razumije da se usredotočenost na sadašnji trenutak, koja leži u srcu dobrog zdravlja, može ostvariti samo kad smo se dobro odmorili.

Ono što je također zanimljivo kod spavanja je da nam je i dalje potpuno zagonetno, a to primjećuju i neuroznanstvenici koji su otkrili da je mozak iznimno aktivan dok je tijelo jako mirno. Dok spavamo u mozgu se odvijaju procesi utvrđivanja pamćenja i učenja. Zato je primjerice prije ispita  ili važnog sastanka mnogo bitnije spavati, nego ostati dugo budan i mahnito učiti ili pripremati se za sastanak i živcirati.

I premda se geni presudni za staničnu obnovu i revitalizaciju  aktiviraju isključivo noću i premda nedostatak sna vodi do brojnih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i nekih tumora, ipak se nemojte živcirati kad se probudite po noći, nego radije čitajte, slušajte tiho glazbu i pišite dnevnik te tako uranjajte u sebe. S vremenom će vas ovo dovesti do većeg stanja opuštenosti pa će i nesanica nestati.


Reci što misliš!