prevrnuta pita
Ako volite okus višanja, obavezno probajte ovaj kolač
Ako može s jabukama, zašto ne bi moglo i s višnjama? Naročito ako volite višnje.
Sastojci
7 jaja
7 kašika šećera
5 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
Za nadjev
700 g višanja bez koštica
5 kašika šećera
150-200 g mrvica
I još
Šećer u prahu
Priprema
Mikserom prvo umutiti jaja, dodati šećer pa još mutiti, na kraju
usuti brašno i prašak za pecivo pa mutiti još par minuta dok se
sve lijepo ne sjedini.
U tepsiju dimenzija 33 x 23 cm, koju ste posuli brašnom, izlijte
1/3 pripremljene smjese, pa je rasporedite ravnomjerno po dnu
tepsije.
Stavite u rernu zagrijanu na 200 °C i pecite par minuta, tek da
se uhvati korica i da površina tijesta počne mijenjati
boju.
Izvadite tepsiju iz rerne. Po tako do pola pečenom tijestu
rasporedite 700 g višanja bez koštica. Pospite ih mješavinom
šećera i krušnih mrvica.
Opet vratite u rernu na par minuta, pa nakon toga preko mrvica prelijte ostatak pripremljene smjese za tijesto. Izravnajte po površini i vratite u rernu da se kolač do kraja ispeče.
Pecite na 200 °C još 15-tak minuta. Pred kraj pečenja provjerite čačkalicom da li je tijesto i u sredini tepsije ispečeno.
Gotov kolač izvadite iz rerne i ostavite da se sasvim ohladi.
Ohlađen kolač izvrnite na tanjur ili dasku, isjecite na kocke, pospite šećerom u prahu.
Izdvojeno
-
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u petak, 13. prosinca u Rijeci gdje je sudjelovao na svečanoj primopredaji 3 nove brodice za Lučke kapetanije Pula, Rijeka i Senj.
-
Božićna čarolija preplavila je i Opću bolnicu Zadar. Bolnički je krug večeras zasjao u blagdanskom ruhu, stvarajući dašak čarobne atmosfere uoči najljepšeg kršćanskog blagdana, Božića.
-
Sljedećeg vikenda u Salima održati će se malo drugačiji advent od ostalih na kakve smo se navikli zadnjih godina. Lišen blještavila visokih cijena i ljudske pohlepe.
-
Ne propustite ovaj božićni spektakl i uživajte u bezvremenskim hitovima u Privlaci!
Reci što misliš!