Jeste li znali?
Što jedan komad pizze čini vašem tijelu
Budimo realni – pizza mora pripadati na ljestvicu najbolje hrane na svijetu i ništa (ponavljamo, NIŠTA) to neće promijeniti – iako je riječ o junk hrani koja pršti kalorijama, zasićenim mastima i natrijem.
U prosjeku, trokut slavne pepperoni pizze sadrži 311 kalorija,
13.5 grama masti (od toga 5.5 zasićenih), i 720 miligrama
natrija. To je samo jedan komad pizze, a tu se zaustavljaju tek
rijetki.
Ipak, prije nego se počnete mrziti zbog svakog pojedenog komada
ovog svima voljenog obroka, trebali biste znati što taj komad
točno čini vašem tijelu. Pomoć smo tražili od nutricionistkinje
Sonye Angelone.
0 do 10 minuta nakon obroka
Svjesni smo da je prvi komad pizze najukusniji, a svaki sljedeći sve manje (kako to biva sa svom hranom). Ipak, ona velika količina sline u trenucima prije prvog zagriza korisna je i iz jednog drugog razloga. Naime, slina u ustima oslobađa probavne enzime koji, odlaskom hrane u želudac, hranu počinju dijeliti na ugljikohidrate i super jednostavne šećere poznatije kao glukoza, koje tijelo koristi kao gorivo za pokret u mišićima, brine se da vaše srce nastavi pumpati krv i tako dalje.
10 do 15 minuta nakon obroka
Prije nego šećer ima priliku punim gasom pogoditi krvotok (što je inače i sklon učiniti), mast iz sira i salame taj će proces usporiti poput svojevrsne kočnice. Budući da vaše tijelo obično sagorijeva ugljikohidrate u trenu, a potrebno mu je više vremena kako bi probavio masnoće, masni dodaci na pizzi zapravo pomažu dulje tijelu podariti potrebnu energiju. Ako ste posebno osjetljivi na gluten ili laktozu (iz sira), mogli biste osjetiti nadutost dok tijelo probavlja preostalu hranu i otpušta zaostale plinove.
15 do 20 minuta nakon obroka
Sad kad je većina ugljikohidrata koje ste progutali već na putu u vaš krvotok, gušterača počinje lučiti hormon inzulin kako bi vaše stanice upile šećer i pretvorile ga u „gorivo“. Ako su vaše stanice već u potpunosti nahranjene (nakon vašeg četvrtog ili petog komada pizze), one mogu početi odbijati šećere, što će razinu šećera u krvi održavati višom duže vrijeme. Visoka razina šećera u krvi može biti uzrok upalama i predstavljati probleme koji se kreću oko kardiovaskularnih bolesti, oštećenja živaca, slabe cirkulacije i raznih infekcija. (To je razlog zašto takva prehrana može biti opasna i zašto je dijabetes jedna od bolesti koja je, ne tretira li se pravovremeno, opasna po život).
30 minuta nakon obroka
Osim ako se u potpunosti prejeli i osjećate kao da je ovo bila jedna vrlo nepromišljena odluka, trebali biste se osjećati sito i spremno za nove pobjede. U ovom trenutku kiseline u vašem tijelu rade naporno ne bi li probavile svu masnoću koju ste pojeli. U tom se trenutku masti krenu raspoređivati tamo gdje su potrebne – u krvotok gdje kroz jetra bivaju usmjerene prema mišićima ili kao energija za normalan rad tijela. Višak se pretvara u masne stanice za rezervu.
45 do 60 minuta nakon obroka
Obožavamo pizzu, ali masni obroci, poput ovoga, vašim krvnim
žilama može otežati proširenje što ostavlja manje mjesta za
protok krvi i povećanje krvnog tlaka. Masna prehrana potiče i
zgrušavanje krvi, što znači da svaka osoba sa srčanim problemima
ozbiljno riskira svoje zdravlje naručivanjem svoje omiljene
pizze.
Dobra vijest je ta da se ne biste trebali osjećati loše zato što
ste se prepustili ovom divnom grijehu. Za razliku od brojača
kalorija, koji najbolje dijelove poput sira i salame miču prije
prvog zalogaja, odlučite li se na pizzu, pojedite ju u cijelosti
bez osjećaja krivnje (naravno, osim ako je taj obrok dio vaše
svakodnevne rutine). Salama i sir vašem tijelu daju masnoću i
nešto proteina koji će vašem tijelu pomoći da otpusti serotonin,
hormon koji potiče pospanost i otpušta se nakon što pojedete
obrok koji sadrži isključivo ugljikohidrate.
3 do 4 sata nakon obroka
Nekoliko sati nakon obroka, razina šećera u krvi vratila se u normalno stanje, a hrana je napustila želudac što bi moglo potaknuti vaš interes za onim preostalim komadom koji niste mogli pojesti prije. Ipak, nije sve vraćeno u normalu – vaša razina triglicerida (masnoće u krvi) i dalje je visoka (to je jedan od razloga zašto biste se za sljedeći obrok možda trebali odlučiti na nešto lakše, poput salate). Osim ako je vrijeme za spavanje, pobrinite se pojesti još jedan zdrav i lagan obrok prije nego počnete osjećati onu glad koja će ukloniti sve barijere između vas i tog posljednjeg komada pizze.
Čak i kasnije
Ako ste relativno zdravi, upuštanje u jedan komad pizze svako
toliko neće (ponavljamo: NEĆE) vas ubiti. To neće čak ni utjecati
na vašu težinu. Kratkoročno, vaša će se težina povećati samo za
stvarnu težinu pojedenog komada pizze. Dobitak na težini, odnosno
povećanje masnog tkiva u tijelu povećat će se samo ako je ovaj
način prehrane, kao i prekomjeran unos kalorija, nešto što činite
svakodnevno.
Dakle, ako imate nezdrave razine lipida, visoki krvni tlak,
dijabetes, otpornost na inzulin, srčane bolesti, prekomjernu
težinu ili pušite, odnosno patite od nečega što vaše zdravlje već
stavlja na tanku liniju, onda bi bilo pametno kloniti se pizze
ili se bar odlučiti na neku zdraviju alternativu poput
vegetarijanske – bogate povrćem i nešto siromašnije mastima.
Izdvojeno
-
Dalmatinska pjesma i klapski zvuk dobili su posebno mjesto na ovogodišnjem Adventu u Zadru uz nastup Matea Grgata, tenora iz malog mjesta Otok u Dalmatinskoj zagori.
-
Meterolog N1 Bojan Lipovšćak gostovao je u Novom danu gdje je s Mašenkom Vukadinović razgovaro o tome kakvo nas vrijeme očekuje u nadolazećem razdoblju.
-
Film svi vjerojatno znate na pamet, ali evo deset stvari koje niste znali o ‘Sam u kući‘
-
Povodom blagdana Sv. Lucije najmanji bolesnici dobili su prigodne darove kako bi i oni osjetili radost predbožićnog ozračja.
Reci što misliš!