Lifestyle

Jeste li znali?

Što jedan komad pizze čini vašem tijelu

Što jedan komad pizze čini vašem tijelu
Thinkstock

Budimo realni – pizza mora pripadati na ljestvicu najbolje hrane na svijetu i ništa (ponavljamo, NIŠTA) to neće promijeniti – iako je riječ o junk hrani koja pršti kalorijama, zasićenim mastima i natrijem.

U prosjeku, trokut slavne pepperoni pizze sadrži 311 kalorija, 13.5 grama masti (od toga 5.5 zasićenih), i 720 miligrama natrija. To je samo jedan komad pizze, a tu se zaustavljaju tek rijetki.

Ipak, prije nego se počnete mrziti zbog svakog pojedenog komada ovog svima voljenog obroka, trebali biste znati što taj komad točno čini vašem tijelu. Pomoć smo tražili od nutricionistkinje Sonye Angelone.

0 do 10 minuta nakon obroka

Svjesni smo da je prvi komad pizze najukusniji, a svaki sljedeći sve manje (kako to biva sa svom hranom). Ipak, ona velika količina sline u trenucima prije prvog zagriza korisna je i iz jednog drugog razloga. Naime, slina u ustima oslobađa probavne enzime koji, odlaskom hrane u želudac, hranu počinju dijeliti na ugljikohidrate i super jednostavne šećere poznatije kao glukoza, koje tijelo koristi kao gorivo za pokret u mišićima, brine se da vaše srce nastavi pumpati krv i tako dalje.

10 do 15 minuta nakon obroka

Prije nego šećer ima priliku punim gasom pogoditi krvotok (što je inače i sklon učiniti), mast iz sira i salame taj će proces usporiti poput svojevrsne kočnice. Budući da vaše tijelo obično sagorijeva ugljikohidrate u trenu, a potrebno mu je više vremena kako bi probavio masnoće, masni dodaci na pizzi zapravo pomažu dulje tijelu podariti potrebnu energiju. Ako ste posebno osjetljivi na gluten ili laktozu (iz sira), mogli biste osjetiti nadutost dok tijelo probavlja preostalu hranu i otpušta zaostale plinove.

15 do 20 minuta nakon obroka

Sad kad je većina ugljikohidrata koje ste progutali već na putu u vaš krvotok, gušterača počinje lučiti hormon inzulin kako bi vaše stanice upile šećer i pretvorile ga u „gorivo“. Ako su vaše stanice već u potpunosti nahranjene (nakon vašeg četvrtog ili petog komada pizze), one mogu početi odbijati šećere, što će razinu šećera u krvi održavati višom duže vrijeme. Visoka razina šećera u krvi može biti uzrok upalama i predstavljati probleme koji se kreću oko kardiovaskularnih bolesti, oštećenja živaca, slabe cirkulacije i raznih infekcija. (To je razlog zašto takva prehrana može biti opasna i zašto je dijabetes jedna od bolesti koja je, ne tretira li se pravovremeno, opasna po život).

30 minuta nakon obroka

Osim ako se u potpunosti prejeli i osjećate kao da je ovo bila jedna vrlo nepromišljena odluka, trebali biste se osjećati sito i spremno za nove pobjede. U ovom trenutku kiseline u vašem tijelu rade naporno ne bi li probavile svu masnoću koju ste pojeli. U tom se trenutku masti krenu raspoređivati tamo gdje su potrebne – u krvotok gdje kroz jetra bivaju usmjerene prema mišićima ili kao energija za normalan rad tijela. Višak se pretvara u masne stanice za rezervu.

45 do 60 minuta nakon obroka

Obožavamo pizzu, ali masni obroci, poput ovoga, vašim krvnim žilama može otežati proširenje što ostavlja manje mjesta za protok krvi i povećanje krvnog tlaka. Masna prehrana potiče i zgrušavanje krvi, što znači da svaka osoba sa srčanim problemima ozbiljno riskira svoje zdravlje naručivanjem svoje omiljene pizze.

Dobra vijest je ta da se ne biste trebali osjećati loše zato što ste se prepustili ovom divnom grijehu. Za razliku od brojača kalorija, koji najbolje dijelove poput sira i salame miču prije prvog zalogaja, odlučite li se na pizzu, pojedite ju u cijelosti bez osjećaja krivnje (naravno, osim ako je taj obrok dio vaše svakodnevne rutine). Salama i sir vašem tijelu daju masnoću i nešto proteina koji će vašem tijelu pomoći da otpusti serotonin, hormon koji potiče pospanost i otpušta se nakon što pojedete obrok koji sadrži isključivo ugljikohidrate.

3 do 4 sata nakon obroka

Nekoliko sati nakon obroka, razina šećera u krvi vratila se u normalno stanje, a hrana je napustila želudac što bi moglo potaknuti vaš interes za onim preostalim komadom koji niste mogli pojesti prije. Ipak, nije sve vraćeno u normalu – vaša razina triglicerida (masnoće u krvi) i dalje je visoka (to je jedan od razloga zašto biste se za sljedeći obrok možda trebali odlučiti na nešto lakše, poput salate). Osim ako je vrijeme za spavanje, pobrinite se pojesti još jedan zdrav i lagan obrok prije nego počnete osjećati onu glad koja će ukloniti sve barijere između vas i tog posljednjeg komada pizze.

Čak i kasnije

Ako ste relativno zdravi, upuštanje u jedan komad pizze svako toliko neće (ponavljamo: NEĆE) vas ubiti. To neće čak ni utjecati na vašu težinu. Kratkoročno, vaša će se težina povećati samo za stvarnu težinu pojedenog komada pizze. Dobitak na težini, odnosno povećanje masnog tkiva u tijelu povećat će se samo ako je ovaj način prehrane, kao i prekomjeran unos kalorija, nešto što činite svakodnevno.

Dakle, ako imate nezdrave razine lipida, visoki krvni tlak, dijabetes, otpornost na inzulin, srčane bolesti, prekomjernu težinu ili pušite, odnosno patite od nečega što vaše zdravlje već stavlja na tanku liniju, onda bi bilo pametno kloniti se pizze ili se bar odlučiti na neku zdraviju alternativu poput vegetarijanske – bogate povrćem i nešto siromašnije mastima.

Cosmopolitan.hr


Reci što misliš!