
Stanovnice Japana posljednjih 25 godina drže svjetski rekord kao žene s najdužim životnim vijekom, a u prosjeku žive 84 i pol godine. Uz to, gotovo nikada se ne udebljaju. Koja je tajna njihove dugovječnosti i mladolikosti doznajte u nastavku .
Japanska spisateljica Naomi Moriyama autorica je
knjige “Japanese Women Don’t Get Old or Fat” (“Japanke
ne stare i ne debljaju se”) u kojoj su otkrivene tajne
dugovječnosti i vječne mladolikosti “čudesnih” Japanki. Žene u
Japanu hrane se izrazito zdravo, a japanska kultura nalaže
serviranje malih porcija.Njihova prehrana većinom se sastoji od
riba, algi, voća, soje, riže, povrća i zelenog čaja. Osim što je
zdrava, sva ta hrana ima i anti-age učinak zbog čega
Japanke uvijek izgledaju mladoliko.
Naomi Moriyama u knjizi otkriva 5 tajni Japanki koje se nikada ne
udebljaju i žive najduže:
1. Žene u Japanu gotovo uvijek jedu obroke pripremljene kod
kuće koji se većinom sastoje od grilane ribe, zdjelice riže,
kuhanog povrća, juhe, zelenog čaja i voća. Japanke konzumiraju
čak 10 posto od ukupne konzumacije ribe na svijetu, a čine samo
dva posto svjetske populacije.
2. Hrana se lagano kuha ili grila, a umjesto kruha Japanke jedu
rižu. Uobičajeni japanski doručak čini komad ribe,
riža, tofu, alge, juha, mladi češnjak, omlet
i zeleni čaj, sve u malim porcijama. Rižu jedu za svaki
obrok i to je najveća razlika između načina života na Istoku i
Zapadu. Isprobajte i azijsku dijetu s kojom ćete bez
gladovanja istopiti kile i celulit.
3. Slatki deserti su rijetkost u japanskoj kuhinji, a i kada
se jedu uvijek je riječ o malim količinama. Nije da Japanke ne
vole čokoladu i kolače – jednostavno su svjesne posljedica i
štetnih nuspojava slatkog na zdravlje.
4. Roditelji uče svoje djecu da jedu polako i da cijene
svaki zalogaj. Zbog toga Japanci nikada ne napune zdjelu do vrha
i ne serviraju velike porcije, a svaka vrsta hrane poslužuje se
odvojeno.
5. Tjelovježba je dio dnevne rutine u Japanu, a kako bi
održali zdrav način života, Japanci su izgradili čitavu kulturu
na vožnji bicikla, hodanju i dugom pješačenju, zaključuje Naomi
Moriyama u svojoj knjizi.