Lifestyle

što kažu znanstvenici?

Koliko vode treba dnevno popiti?

Koliko vode treba dnevno popiti?
Freepik

Svatko treba popiti 8 čaša vode na dan, dovoljno je smanjiti unos soli pa će i potreba za tekućinom biti manja, dovoljno je samo piti kad si žedan... samo su neke od predrasuda vezanih za hidriranost tijela. Koje još predrasude postoje i kako se pravilno hidratizirati?

Vaš je organizam efikasan samo ako su mu tekućine uravnotežene. Izbjegnite ova pogrešna uvjerenja i uspostavite pravilnu ravnotežu koja će vam ojačati zdravlje.

UVJERENJE BR. 1 Hidratacija je dnevni cilj što se postiže pijenjem vode.

Hidratiziranost vašeg organizma ovisi o tome koliko se znojite, o prehrani, nadmorskoj visini, čak i o vlazi u zraku. Zdrava prehrana osigurava 20-ak posto unosa tekućine, kaže Kim Schwabenbauer,  registrirana dijetetičarka i trenerica američkih triatlonaca. Jedite lubenicu, grejp, krastavce, brokulu, jabuke i grožđe da povećate unos vode. Ili aromatizirajte vodu bobicama, limunom, kivijem, ananasom ili narančama. Studije pokazuju da ako je tekućina aromatizirana, pijete više.

UVJERENJE BR. 2 Možete biti zdravi bez dobre hidratacije.

Čak i mala dehidriranost može utjecati na tjelesnu i kognitivnu izvedbu kao i na cjelokupno zdravlje. Zamislite svoje stanice kako sretno plivaju u bazenu punom tekućine. Dehidracija smanjuje količinu tekućine što cirkulira vašim krvotokom. Zbog toga vam srce teže radi, ograničavajući sposobnost vašega tijela da se samo hladi te prerano umarajući vaše mišiće. Krv vam postaje viskozna – gušća, ljepljivija, koncentriranija.

UVJERENJE BR. 3 Sve dok izbjegavate slanu hranu, u redu ste.

Natrij nije zlo. Potreban vam je da preživite, a vaš ga organizam ne može sam stvoriti. Elektroliti (a natrij je jedan od njih) pridonose krvnom volumenu i, ako ste aktivni, to je velika stvar. Održavanje normalnog volumena krvi pomaže vašoj koži raspršiti toplinu, pomaže vam apsorbirati hranjive tvari i dostaviti kisik u mišiće što teško rade, uključujući srce. Natrij je mineral koji se najviše gubi putem znoja i urina pa je njegovo nadoknađivanje ključno za pravilnu hidrataciju.

UVJERENJE BR. 4 Banane su protiv grčeva od dehidracije

Istina, ali banane nisu čarobne. Ključ je u kaliju koji sadrže. Kalij, još jedan elektrolit, pomaže ublažiti učinak natrija te ga, uz pomoć vaših bubrega, izbaciti iz organizma. Zamislite natrij i kalij kao suprotne strane klackalice, oni uravnotežuju jedan drugoga za pravilnu hidrataciju. No većina ljudi unese samo pola od preporučenih 4700 mg kalija na dan, upozorava dr. Megan Meyer iz International Food Information Council Foundation. Neravnoteža može utjecati na krvni tlak i srčane kontrakcije.

UVJERENJE BR. 5 Svatko treba 8 čaša vode na dan

To je kao da kažete da svatko na dan treba 2800 kcal. (Ne treba.) Ovisno o tjelesnoj težini, razini aktivnosti i temperaturi, vaša dnevna potreba za tekućinom varira od manje od 2 litre do 5,5  litara. Za dana kad ne vježbate procijenite svoj urin: trebao bi više biti poput limunade nego nalik na vodu ili sok od jabuka. Taman urin obično odražava dehidriranost. U danima kad vježbate izvažite se prije i nakon treninga. Za svakih 450 g koje izgubite morate unijeti 2,5 do 3 čaše vode (oko 600 do 720 ml) da biste povratili ravnotežu.

Gubitak tekućine putem znojenja i posljedice na tijelo: 

1-2%  – poremećeno aerobno  funkcioniranje; smanjen kapacitet za tjelesni rad

2% – žeđ, ubrzano bilo, iritabilnost

4% – opadanje krvnoga tlaka, povećan rizik nesvjestice; prestaje znojenje, povećavajući rizik prezagrijavanja

Napomena: gubitak tjelesne tekućine od 1% manje je od gubitka 1 kg za čovjeka koji teži 80 kg

Izvor: Men's Health


Reci što misliš!