Lifestyle

razbijanje treme

Naučite savladati strah od javnog nastupa

Naučite savladati strah od javnog nastupa
Pixabay

Osjetite li da val nervoze dolazi, ne morate mu se opirati. Prihvatite taj osjećaj i proživite ga jer će poricanje straha rezultirati još većom tjeskobom. Fokusirajte se na ono ispred vas.

Javni nastupi nekima su kao popiti čašu vode – stanu pred ljude, ma koliko ih bilo, i bez ikakve panike kažu sve što trebaju, sigurno odgovaraju na pitanja i gotovo uvijek odrade posao savršeno.

Drugima je to najveća noćna mora – grlo je suho, ruke se tresu, glas drhti… tipični simptomi anksioznosti. Trema može predstavljati veliku blokadu, a može se pojaviti i kod osoba koje su inače samouvjerene i komunikativne.

Glossophobia odnosno strah od javnog nastupa, srećom, može se prebroditi uz trening misli i vježbu.

Osjetite li da val nervoze dolazi, ne morate mu se opirati. Prihvatite taj osjećaj i proživite ga jer će poricanje straha rezultirati još većom tjeskobom. Fokusirajte se na ono ispred vas.

Na javnom događanju jednostavno držite kontakt očima s ljudima ispred sebe i budite svjesni svake riječi koju izgovarate te duboko dišite. U većini slučajeva, kada vas tjeskoba uhvati, riječ je o vašem perfekcionističkom pogledu na situaciju.

Pri tome vidite jedino ono što može poći loše, a tada pomaže da razmislite o iskustvima u prošlosti: niti jedna prezentacija nije propala zbog krivo izgovorene riječi, a ne bi se trebali ni uspoređivati s ostalima.

Počnite vježbati s bliskim prijateljima i članovima obitelji. Komunicirajte više s grupicama ljudi, a uskoro ćete se osjećati dovoljno samouvjereno za održati govor od tri minute.

Pripremite svoj govor nekoliko dana prije i ponavljajte ga. Međutim, najbolji govori nisu oni zapamćeni i naučeni napamet. Vi znate poantu svoje prezentacije ili govora i s njom možete biti kreativni.

Mnogi tvrde da govorenje ispred ogledala može pomoći ljudima da se osjete smirenije jer imaju viziju kako će to izgledati na samom nastupu. Možete se i snimati da se bolje upoznati sa svojim glasom i izrazima lica, a dok preslušavate ili gledate snimku, zapisujte što možete napraviti bolje.

Na samom nastupu razmišljajte o materijalu o kojem govorite, a ne o publici i njezinim reakcijama. Opustite se i zaboravite na svoj strah od govora, a nakon nekog vremena, uz vježbu, postat ćete najbolji govornik koji vi možete biti.

Metro portal


Reci što misliš!