jesenski gušti
Kako kod kuće brzo napraviti slasnu zimnicu
Jesen nam na stol stavlja obilje namirnica. Sačuvajte bar dio tih mirisa, okusa i vitamina za zimu tako što ćete napraviti zimnicu. Spravite je bez po' muke s ovim ekspres-receptom.
“Povrće narežite te ga prelijte octom, ostavite nekoliko sati i – imate ukiseljeno povrće”, kaže Karen Solomon, autorica kuharice Jam It, Pickle It, Cure It.
Prema ovoj listi, napravljenoj uz njezinu pomoć, sezonske plodove pretvorite u vrhunske grickalice. Ovo su osnove brzoga kiseljenja.
NAREŽITE SASTOJKE
Tekstura i sastav plodova te veličina komada utječu na brzinu kiseljenja. Zato tvrdo povrće poput mrkve narežite na tanke ploške, ono poput luka i kupusa naribajte, a plodove s tvrdom korom, kao što su kruške, ogulite. Tako će brže upiti više tekućine za kiseljenje.
URONITE PLODOVE U MORE OKUSA
Rasol je otopina soli, začina i tekućine koja ukiseljenim namirnicama daje pikantan okus. Miješajte i kombinirajte začine i tekućine po svom ukusu. Primjer: staklenke od 400 ml napunjene rotkvicama i rižinim octom s aromatičnim dodacima:
1# Odaberite namirnicu (birajte jednu). Što je voće (da, voće!) ili povrće svježije, to će rezultat biti bolji.
2# Dodajte aromatičnu mješavinu. Računajte na 1 žlicu svakog sastojka osim ako nije drukčije navedeno.
- Klasika – sjemenke kopra, celera i gorušice + crni papar u zrnu
- Grčki – origano (2 grančice) + zgnječeni češnjak + klinčići + limunova korica
- Svježe – oguljeni đumbir + narančina korica + mladi luk
- Ljuto – pahuljice crvene paprike + tanko narezan jalapeno
- Kineski – sečuanski papar + 5 začina + zvjezdasti anis
- Indijski – sjemenke gorušice, korijandra i piskavice + kardamom + 1/2 štapića cimeta
3# Sol i ocat: 1 žličica soli; octa za 1/2 staklenke
Alkoholni, jabučni, vinski (od crnoga i bijeloga vina), rižin ocat (slabiji je od ostalih, stoga njime staklenku napunite do vrha).
4# Do vrha dolijte vodu. Da, stvarno. To je to. Obična voda iz pipe. Sve što na poslijetku morate učiniti jest zatvoriti staklenku i dobro je protresti kako bi se sol rastopila, a sastojci ravnomjerno rasporedili. Promjenu okusa trebali biste zamijetiti sljedeći dan, no za najbolje rezultate pričekajte 3 do 5 dana, kad povrće malo omekša, ali i dalje bude hrskavo. Ovako ukiseljene namirnice u hladnjaku mogu stajati 2 tjedna, ali ako okus postane čudan ili se pojavi plijesan – odmah bacite.
Vezane vijesti
-
Tiktoker Jeremy, koji je podijelio recept, ne može vjerovati da su ljudi tako oduševljeni.
-
Korjenasto povrće mami nas u hladnim danima na istraživanje i novu avanturu u kuhinji
-
Češnjak i med djeluju kao nespojiva kombinacija, no ove dvije namirnice predstavljaju pravi spoj za očuvanje jakog imunitetnog sustava i zdravlja.
-
Juha od pomidora s mesnim kuglicama i rižom nikog ne ostavlja ravnodušnim. Brzo se pravi, preukusna je i lagana.
Izdvojeno
-
Hrvatski košarkaški reprezentativac Mario Hezonja, kojeg je u srijedu Euroliga kaznila s 8.000 eura zbog "nepoštivanja sudaca", odgovorio je da je ta organizacija hrabra kada treba kažnjavati, a da istovremeno odbija rješavati ozbiljne probleme u europskoj košarci.
-
Kakvo nas vrijeme očekuje danas i sutra u Dalmaciji?
-
Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar poziva vas na predstavu Na krilima baštine, koja će se održati 12. prosinca 2024. godine u 19 sati na pozornici HNK Zadar.
-
U župnoj dvorani župe sv. Anselma u Ninu predstavljena je monografija „Ecclesia Nonensis - O prošlosti Ninske biskupije“ urednika izv. prof. dr. sc. Zdenka Dundovića, u izdanju Sveučilišta u Zadru.
Reci što misliš!