Lifestyle

jesenski gušti

Kako kod kuće brzo napraviti slasnu zimnicu

Kako kod kuće brzo napraviti slasnu zimnicu
Thinkstock

Jesen nam na stol stavlja obilje namirnica. Sačuvajte bar dio tih mirisa, okusa i vitamina za zimu tako što ćete napraviti zimnicu. Spravite je bez po' muke s ovim ekspres-receptom.

“Povrće narežite te ga prelijte octom, ostavite nekoliko sati i – imate ukiseljeno povrće”, kaže Karen Solomon, autorica kuharice Jam It, Pickle It, Cure It.

Prema ovoj listi, napravljenoj uz njezinu pomoć, sezonske plodove pretvorite u vrhunske grickalice. Ovo su osnove brzoga kiseljenja.

NAREŽITE SASTOJKE

Tekstura i sastav plodova te veličina komada utječu na brzinu kiseljenja. Zato tvrdo povrće poput mrkve narežite na tanke ploške, ono poput luka i kupusa naribajte, a plodove s tvrdom korom, kao što su kruške, ogulite. Tako će brže upiti više tekućine za kiseljenje.

URONITE PLODOVE U MORE OKUSA

Rasol je otopina soli, začina i tekućine koja ukiseljenim namirnicama daje pikantan okus. Miješajte i kombinirajte začine i tekućine po svom ukusu. Primjer: staklenke od 400 ml napunjene rotkvicama i rižinim octom s aromatičnim dodacima:

1# Odaberite namirnicu (birajte jednu). Što je voće (da, voće!) ili povrće svježije, to će rezultat biti bolji.

2# Dodajte aromatičnu mješavinu. Računajte na 1 žlicu svakog sastojka osim ako nije drukčije navedeno.

  • Klasika – sjemenke kopra, celera i gorušice + crni papar u zrnu
  • Grčki – origano (2 grančice) + zgnječeni češnjak + klinčići + limunova korica
  • Svježe – oguljeni đumbir + narančina korica + mladi luk
  • Ljuto – pahuljice crvene paprike + tanko narezan jalapeno
  • Kineski – sečuanski papar + 5 začina + zvjezdasti anis
  • Indijski – sjemenke gorušice, korijandra i piskavice + kardamom + 1/2 štapića cimeta

3#  Sol i ocat: 1 žličica soli; octa za 1/2 staklenke

Alkoholni, jabučni, vinski (od crnoga i bijeloga vina), rižin ocat (slabiji je od ostalih, stoga njime staklenku napunite do vrha).

4# Do vrha dolijte vodu. Da, stvarno. To je to. Obična voda iz pipe. Sve što na poslijetku morate učiniti jest zatvoriti staklenku i dobro je protresti kako bi se sol rastopila, a sastojci ravnomjerno rasporedili. Promjenu okusa trebali biste zamijetiti sljedeći dan, no za najbolje rezultate pričekajte 3 do 5 dana, kad povrće malo omekša, ali i dalje bude hrskavo. Ovako ukiseljene namirnice u hladnjaku mogu stajati 2 tjedna, ali ako okus postane čudan ili se pojavi plijesan – odmah bacite.


Reci što misliš!