Lifestyle

gastro kantun

Je li sigurno jesti dimljene mesne prerađevine?

Je li sigurno jesti dimljene mesne prerađevine?

Tradicija sušenja mesa kod nas se odvajkada njeguje. Pršut, slanina, špek, kobasice, kuleni... poslastice su u kojima ipak ne treba uživati svaki dan

Strahujete da gdje ima dima ima i vatre? Dobro je da vas je malo strah.

Studije koje povezuju dimljeno meso i rak želuca nisu dosljedne i provedene su u zemljama različitih načina prehrane, objašnjava dr. Christian Abnet iz americkog National Cancer Institutea. Ipak, postoje druge opasnosti: većina prerađenog mesa krcata je solju pa može podići krvni tlak, pokazala je studija koju je objavio Journal of Hypertension.

Usto, švicarski su znanstvenici otkrili da je za ljude koji jedu 50 g mesnih prerađevina na dan 30 posto veća vjerojatnost da će oboljeti od kolorektalnog raka nego oni koji ih manje jedu.

Men's Health savjetnik za prehranu dr. Mike Roussell kaže kako je porcija-dvije tjedno sasvim OK.


Reci što misliš!