Lifestyle

recepti

Pavlova od smokava: Apsolutni hit za kraj ljeta

Pavlova od smokava: Apsolutni hit za kraj ljeta

Vladarica mediteranske kuhinje sočan je i zdrav dodatak svakoj slastici

Bijela smjese s kojom dobivamo kore za pavlovu zapravo je pečeni snijeg od bjelanjaka sa šećerom. Slastice od pjene bjelanjka i šećera najbolji su izbor kod ostataka i viška bjelanjaka, a idealne su za slaganje slojeva s kremom, voćem ili pudingom. 

Potrebno vam je: 

- 4 bjelanjka 
- 100 g šećera 
- 75 dag šećera u prahu 
- 3 žlice škrobnog brašna

Za kremu: 

- 4 žumanjka 
- 4 žlice šećera 
- 4 žlice brašna 
- 1 i 1/2 dl mlijeka 
- vanilin šećer 
- 100 g maslaca 
- 300 g smokava

Priprema: 

- Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka električnim mikserom pa neprestano dalje miksajući umiješajte postepeno kristalni šećer. 

- U snijeg primiješajte lopaticom ili kuhačom šećer u prahu i škrobno brašno. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Pjenu od bjelanjaka i šećera stavite u štrcaljku velikoga ili zvjezdolikoga otvora pa je istiskujte po dnu i rubovima. Zagrijte pećnicu na 140 i pecite koru oko sat vremena tako da vrata pećnice budu pritvorena. Pričvrstite ih drškom kuhače.

- Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom te dodajte brašno. Stavite mlijeko neka vrije, odmaknite sa štednjaka i ulijte umućene žumanjke sa šećerom i brašnom. Stavite opet na laganu vatru i kuhajte miješajući dok se krema ne zgusne. 

- U ohlađenu kremu mikserom umiješajte na listiće narezan maslac. 

- Osušene kore nadjenite ohlađenom kremom poslažite četvrtine smokve i poslužite.

Izvor: Gastro.hr


Reci što misliš!