zdrava prehrana
Palenta: Tako jednostavna, a tako svestrana
Žganci, palenta, pura, proja... Pod različitim nazivima kukuruzna krupica od davnina je bila glavno narodno jelo, a moderna gastronomija odaje joj priznanje jer je tako jednostavna, a tako svestrana!
Bilo da u žgancima uživate na starinski način (s mlijekom, bijelom kavom, vrhnjem, preprženom slaninom i lukom, kiselim kupusom...) ili od njih pripravljate male “party” zalogaje i kolače, nevjerojatno je što sve možete postići s mljevenim kukuruzom.
Kukuruzna krupica nije samo slasna i privlačno žuta, nego i zdrava - niskokalorična je, a obiluje prehrambenim vlaknima, vitaminima i mineralima, pa odlično pročišćuje organizam i daje energiju. Pogodna je za prehranu osoba koje su preosjetljive na gluten jer ga ne sadrži.
Zdrava uživancija
Prema osnovnom receptu za kuhanje žganaca odnosno palente, u lonac ulijte količinu vode koja je otprilike dvostruko (ili trostruko) veća nego količina kukuruzne krupice. Primjerice, na 5-6 šalica vode (oko 1,5 l) preporučuju se 2-3 šalice kukuruzne krupice.
U vodu dodajte malo soli, a za finiji okus dobro je dodati malo maslaca ili ulja. Zagrijte vodu da zakipi, a potom postupno dodajte kukuruznu krupicu, ukuhavajući je na laganoj vatri uz stalno miješanje, da se ne stvore grudice. Kad se smjesa zgusne, žganci su gotovi (prilagodite količinu vode ovisno o tome želite li da žganci budu gušći ili rjeđi).
Mnogo je varijacija pripreme žganaca - primjerice, neki ih kuhaju tako da u vodu dodaju mlijeko (može i biljno poput rižina ili sojina), a pred sam kraj kuhanja umiješaju malo maslaca ili parmezana kako bi dobili iznimno kremastu strukturu.
Oblikujte kolač, pizzu, krokete...
Kukuruzna krupica ima “neutralan” okus pa se odlično kombinira sa svim ostalim vrstama namirnica: mesom, ribom, povrćem, voćem...
Njezino svojstvo da se pri hlađenju zgušnjava možete odlično iskoristiti za oblikovanje. Ulijete li vruću kukuruznu krupicu u lim za pečenje i ostavite da se ohladi, možete je rezati na kocke ili druge oblike. Ili je još vruću možete uliti u kalupe za pripremu kolača.
Efektnu “tortu” možete dobiti tako da veći okrugli kalup lagano navlažite hladnom vodom, ulijete vruće žgance, pustite da se ohlade, a potom preokrenete “tortu” koju možete oplemeniti različitim dodacima poput preprženog mesa i povrća, slanih ili slatkih umaka, voća...
Dobro ohlađeni, zgusnuti žganci mogu se lagano “grilati” na tavi ili roštilju; od njih se mogu napraviti kroketi, pizza ili sendviči “na kat”... Kolači će biti osobito slasni ako u pripremi tijesta dodate kukuruznu krupicu.
Zapečene delicije
Odličan desert dobit ćete tako da svježe voće “potopite” u još vruće i tekuće žgance (u limu za pečenje ili vatrostalnoj zdjeli) a potom ostavite da se zgusnu, pa kolač lagano zapečete u pećnici.
Želite li slanu verziju zapečenog “kolača”, skuhajte kukuruznu krupicu prema osnovnom receptu. Posudu za pečenje premažite s malo maslaca ili ulja. Ulijte netom skuhane žgance u posudu i pospite naribanim sirom, preprženim lukom i slaninom. U pećnici prethodno zagrijanoj na 200° C pecite dok se sir ne rastopi odnosno dok se ne stvori smeđa korica.
Vezane vijesti
-
Iako će nakon burne noći mnogi posegnuti za prženom, masnom hranom, ona nije lijek za mamurluk. Liječnici za Daily Star savjetuju da su banane, avokado, orašasti plodovi i slatki krumpir uvijek bolji izbor. Te namirnice pomoći će nadoknaditi izgubljene elektrolite i povratiti vam snagu.
-
Hrvatski Državni inspektorat izvijestio je u petak da se zbog neoznačenog mliječnog proteina u proizvodu opoziva Amo Essere Biologico Mini gallette mais e legumi 80g (Kukuruzni snack proizvod s mahunarkama), LOT broja P21110547, najbolje upotrijebiti do 8. kolovoza 2022.
-
Natjerati djecu da jedu zdravu hranu je prava muka za sve roditelje. No roditelji u Japanu savladali su umijeće uvjeravanja svoje djece da jedu s užitkom, a ne da plaču nad tanjurom ili pljuju brokulu.
-
Neurolog i psihijatar klinike Cleveland iz Ohija dr. Alan T. Hirch primijetio je da osobe koje privremeno izgube osjete mirisa, što se uglavnom događa zbog lijekova, više jedu i više se debljaju.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!