Lifestyle

#hitrecept

Brzo i osvježavajuće: Hrskava pita od marelica i sira

Brzo i osvježavajuće: Hrskava pita od marelica i sira

Lagana i osvježavajuća pita sastoji se od slatkog sirastog sloja i osvježavajućih marelica i idealna je za ljetna druženja

Klasičnoj piti dodajte kremasti, sirni element, a zatim sve zajedno pospite hrskavim tijestom. Svježe marelice možete zamijeniti i onima iz konzerve, no one slatke domaće će svakako biti bolji odabir. Također, umjesto marelica, upotrijebiti možete i breskve, a dobra ideja bit će i kombinacija uz dodatak pokoje šljive.

Iako se čini kao da iziskuje puno posla, ovaj kolač zapravo se priprema neobično brzo i idealan je za ljetna druženja s najdražima.

Za prhki biskvit će vam trebati:

- 2 žlice maslaca
- 55 g smeđeg šećera
- 260 g glatkog brašna

Za nadjev će vam trebati:

- 4 marelice
- 4 žlice džema od marelica 
- 400 g krem sira
- 50 ml kiselog vrhnja
- 2 jaja
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica glatkog brašna
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 žlica šećera

Za mrvičasto tijesto trebat će vam:

- 1 žlica maslaca
- 130 g glatkog brašna
- 50 g šećera
- 50 g šećera
- 1 žličica đumbira u prahu
- 1 žličica mljeveni cimet
- Prstohvat soli

Postupak pripreme:

- Ugrijte pećnicu na 180°c. 
- Obložite lim za pečenje masnim papirom.
- U blenderu pomiješajte maslac, šećer i sol pa dodajte brašno. 
- Utisnite tijesto u lim i pecite 20 minuta.
- Žlicom otopljenog maslaca premažite biskvit. 
- Umutite kremasti sir i kiselo vrhnje pa dodajte šećer i žlicu brašna. 
- Dodajte jaja i vaniliju te miksajte dok se sve ne sjedini. 
- Prelijte smjesu preko podloge
- Na kremu od sira dodajte marelice i džem.
- Napravite mrvice za posipanje. Pomiješajte brašno, šećere, đumbir, cimet i sol pa prelijte otopljenim maslacem. 
- Mijesite rukama dok ne dobijete mrvičasto tijesto i pospite preko kremastog nadjeva.
- Pecite 30 minuta na 180°c.

Izvor: Gastro.hr


Reci što misliš!