Lifestyle

#gastro

Falša pašticada: Jeftinija verzija omiljenog jela

Falša pašticada: Jeftinija verzija omiljenog jela
Slavko Midzor/PIXSELL

Kako je u kulinarskom svijetu sve zamjenjivo, tako umjesto prave pašticade predlažemo da isprobate lažnu pašticadu - bržu i jeftiniju varijantu ovog inače svečanog jela

Čak i oni koji nisu vični kuhanju znaju kako je za pripremu tradicionalne pašticade potrebno značajno kulinarsko znanje i obilje slobodnog vremena. 

Lažnu pašticadu možemo napraviti od jeftinijih komada mesa koji nisu nužno junetina. Dok nam je za pravu pašticadu potreban dio junetine zvan frikando ili lažni biftek (mišić uz frikando) ili mala ruža, za našu lažnu pašticadu možemo koristiti odreske od buta, svinjetine, pureći zabatak ili čak i piletinu.

Mi vam donosimo vam recept za juneće odreske a la pašticada. 

Radite li lažnu pašticadu od junećih odrezaka, preskačete korak špikanja i mariniranja mesa, a odreske potučete, uvaljate brašno i popržite s obje strane na ulju. Odreske izvadite sa strane, a na istoj masnoći pirjajte nasjeckani luk u količini od 2 glavice na 0,5 kg mesa. Nakon toga, meso pridružite luku, začinite ga i zalijte ga temeljcem i lagano pirjajte.

Kada je meso omekšalo, dodajte 2-3 suhe šljive, pola dcl prošeka, zrno klinčića i žlicu pekmeza od šljiva i nastavite pirjati. Umjesto klinčića u određenim receptima preporučuje se dodati piment koji se opisuje kao idealan začin za jake umake, a koji je okusom između papra, klinčića, muškatnog oraščića i cimeta. S obzirom na to da se radi o lažnoj pašticadi možete dodati i mrkvu i rajčicu, no želite li se što više približiti pravoj pašticadi, izbjegavajte ove dvije namirnice kako ne biste dobili umak svijetle boje umjesto poželjnog iznimno tamnog umaka.

Izvor: Gastro.hr


Reci što misliš!