Lifestyle

istraživanje je pokazalo

Kućni ljubimci pomažu ljudima koji pate od depresije

Kućni ljubimci pomažu ljudima koji pate od depresije

Nova studija koju su proveli portugalski psihijatri je potvrdila kako mačke i psi mogu uvelike olakšati teška depresivna stanja na koja ne djeluje konvencionalna terapija

U istraživanju koje je objavljeno u časopisu Journal of Psychiatric Research, psihijatri su proučavali 33 pacijenta s dijagnozom kliničke depresije (TR-MDD). Njima su liječnici savjetovali da nabave kućnog ljubimca.

Oni su osjetili poboljšanje simptoma nakon samo 12 tjedana, a kod jedne trećine stanje se toliko popravilo da više nisu pokazivali nikakve simptome bolesti. 33 pacijenata nije nabavilo kućne ljubimce i kod njih nisu primijećena poboljšanja.

Dr. Mota Pereira i Fonte su izabrali pacijente kojima se stanje nije poboljšavalo nakon 9 do 15 mjeseci liječenja koje je uključivalo terapiju i uzimanje antidepresiva. Preporučili su im da nabave kućnog ljubimca, ali im nisu rekli da je cilj bio borba protiv njihove depresije.

Osamnaest pacijenata je nabavilo jednog psa, sedmero jednu mačku, a sedmero dva psa. 47 pacijenata je odbilo nabaviti životinju, a liječnici su među njima izabrali 33 osobe koje će kontrolirati.

Sljedećih 12 tjedana svi pacijenti su nastavili s liječenjem. Međutim, liječnici su već unutar 4 tjedna počeli zamjećivati smanjenje simptoma depresije.

Autori smatraju da psi pružaju dodatne dobrobiti jer prisiljavaju ljude na fizičku aktivnost i sudjelovanje u raznim društvenim situacijama.

Ludi zbog depresije često ne mogu uživati u svojim hobijima, aktivnostima ili druženjima. Međutim, stručnjaci naglašavaju da kućni ljubimci nisu lijek, a dobrobiti će se osjetiti samo kod ljudi koji vole životinje i koji imaju dovoljno vremena, ali i novaca da bi se brinuli o njima.

Izvor: Geek.hr


Reci što misliš!