Od zelenih do smeđih
Koje su dobrobiti banana s obzirom na boju njihove kore?
Kako banana postaje sve zrelija i počinje se osipati smeđim točkicama, u njoj se znatno povećava razina šećera
Banane su mnogima najdraže voće. Ne samo da su cjenovno prihvatljive nego su i vrlo praktične jer ih možete ponijeti na posao ili putovanja, a prednosti koje pružaju našem organizmu nebrojene su. Svatko tko voli banane preferira ih jesti u njihovoj različitoj fazi. Dok su jednima draže čvrste, tek lagano žute banane, drugima su draže one koje već imaju smeđe točkice.
No jeste li znali da se sadržaj nutritivnih vrijednosti drastično mijenja dok banana prolazi svoje različite faze od zelene kore prema smeđoj?
Dok im je kora još gotovo potpuno zelena, banane u sebi imaju obilje tzv. otpornog škroba koji se u našem tijelu ponaša poput vlakna. Takva vrsta škroba kontrolira razinu šećera u krvi, čime može značajno utjecati na prevenciju dijabetesa, a ujedno pomaže sniziti razine kolesterola.
Osim toga, kada jedemo gotovo zelenu bananu, od nje ćemo biti duže siti nego od ostalih, a to utječe i na smanjenje tjelesne težine s obzirom na to da nećemo imati potrebu toliko posezati za drugom hranom. Kako zelena banana ima nizak glikemijski indeks, idealna je i za dijabetičare.
Kada dospije u svoju žutu, ali još uvijek čvrstu fazu, u banani se počinju stvarati antioksidansi koji naše tijelo štite od brojnih bolesti.
Jedan je od tih antioksidansa i dopamin, koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja i degenerativnih bolesti. No unatoč uvriježenom mišljenju, nutricionistkinja Adda Bjarnadottir napominje da dopamin u banani nije zaslužan za podizanje našeg raspoloženja. Naime, dopamin iz banane ne dolazi do stanica mozga, već samo igra ulogu antioksidansa.
Kako banana postaje sve zrelija i počinje se osipati smeđim točkicama, u njoj se znatno povećava razina šećera. Iako mnogi vole i takvu vrstu banana, pogotovo oni koji ne mogu bez slatkog, ta inačica banana više nema toliko prednosti u odnosu na svoje ranije faze. Ipak, još uvijek sadrži dostatnu razinu antioksidansa te može značajno utjecati na opću sliku našeg imunološkog sustava.
Banane koje mnogi izbjegavaju ili ih koriste samo u smjesama za kolače ili popularne palačinke sa samo tri sastojka, svakako su već gotovo posve smeđe banane. Iako su one vrlo slatke te je njihova razina nutrijenata već pri samom kraju, još uvijek sadrže razmjernu razinu kalija, elementa koji značajno može pomoći u borbi protiv osteoporoze, kao i sniziti blago povišeni krvni tlak te pomoći u borbi s menstrualnim bolovima.
Dok su banane u ovoj fazi, lakše ih je probaviti, pa su idealne za osobe koje se muče s probavnim smetnjama.
Izvor: Zadovoljna.hr
Vezane vijesti
-
Svi znamo da banane vrlo brzo sazrijevaju. Ako ih kupujete početkom tjedna i želite da traju do sljedećeg vikenda, postoji jednostavan trik koji će vam pomoći da im sačuvate svježinu.
-
Dekstroza pruža brzo zadovoljstvo za one koji pogađa poslijepodnevni umor, trenutačno im osiguravajući šećer koji povećava količinu energije i pomaže koncentraciji, no stručnjaci upozoravaju da je taj efekt varljiv i kao zamjenu preporučuju banane
-
Većina ljudi danas “nema vremena” za zdravu prehranu i radije posežu za brzom hranom nego za zdravim namirnicama, dok su po anketama voće i povrće vrlo nisko pozicioniranina skali odabira hrane!
-
U posljednjih su nekoliko godina društvene mreže su "preplavile" tzv. zdrave palačinke od banane i zobi, no ispostavilo se da ih nije baš toliko jednostavno pripremiti, evo recepta koji jamči uspješnu pripremu.
Izdvojeno
-
Motoristi će razveseliti djecu svojim dolaskom, prigodnim poklonima i zajedničkim druženjem.
-
Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana, 13.12. u vremenu od 08 h pa do 17 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru, predio Diklo u slijedećim ulicama :
-
Vremenska prognoza za petak 13.prosinca
-
Košarkaši Zadra u susretu su 12. kola regionalne ABA lige kao domaćini rutinski svladali Borac iz Čačka sa 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
Reci što misliš!