
Datulje imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, i zbog toga se smatraju najzdravijim voćem na svijetu. One su bogat izvor prirodnih vlakana koja su organizmu neophodna za dobar rad crijeva.
Prirodni šećer koji se nalazi u datulama je savršena alternativa
običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Od
anemije, visokog krvnog tlaka, kolesterola, pa sve do raka…
Gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti datulama.
Odličan izvor željeza
Osobe koje pate od anemije bi trebale jesti što više datulja jer
su one odličan izvor željeza. 100 grama datula sadrži oko 0,90
željeza, što je oko 11 posto preporučene dnevne vrijednosti.
Željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica,
određuje nosivost kisika u krvi. Najviše potrebe za željezom
imaju djeca u pubertetu i trudnice.
Vitamini za oči
S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin datulje se nazivaju
‘vitaminima za oči’. Lutein i zeaksantin su posebno važni za
mrežnicu i makulu oka, jer potpomažu stanice epitela za dobar vid
i mogu spriječiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti.
Želite li sačuvati dobar vid trebate jesti što više datulja.
Zaustavljaju dijareju
Datulje sadrže kalij, koji je koristan kod zaustavljanja
dijareje. Osim toga datulje pomažu da se crijevna flora što brže
obnovi.
Redovnim uzimanjem datulja olakšat ćete crijevima da stvore
‘prijateljske’ bakterije.
Lijek za tvrdu stolicu
Isto kao što zaustavljaju dijareju, datule mogu pomoći da se
hrana brže i lakše probavi iz organizma. Potrebno je uzeti
nekoliko datulja i navečer ih pokiseliti u čistu vodu. Tijekom
noći datulje će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što
će stimulirati lijena crijeva.
U SAD-u datulje se pakiraju u male boce kao lijekovi i to se
propisuje kao lijek za zatvor. 100 grama datulja (10-21 datulja)
sadrži 8,5 grama vlakana. WHO preporučuju unošenje velikih
količina vlaknastih tvari, ne samo da bi se zaštitili od tvrde
stolice već i zbog mnogih drugih koristi.
Olakšava porođaj
Eksperiment koji su proveli na Sveučilištu za znanost i
tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje datulja četiri
tjednae prije porođaja, može majkama olakšati porođajne bolove i
umanjiti krvarenje, pišu Nezavisne.