omiljeni topli napitak
Pet pogrešaka kod ispijanja kave
Različiti faktori poput vremena kada konzumirate kavu i dodataka koje koristite mogu umanjiti učinak ovog popularnog napitka
Kava je omiljen napitak, tu nema dileme, volimo je zbog energije koju nam daje i osjećaja koji se javljaju kad osjetimo njezin miris, a ništa manje važni nisu ni blagotvorni učinci koje kava ima na zdravlje ako se konzumira u preporučenim količinama.
No, postoje i loše strane kave, a na njih možemo utjecati ako izbjegnemo sljedeće pogreške koje navode stručnjaci:
Čuvate kavu u originalnoj vrećici - zrna kave držite u hermetički zatvorenoj posudi. Naime, razina slobodnih radikala koji se nalaze u kavi povećava se sa svakim izlaganjem zraku. Kada se to dogodi, korisni antioksidansi iz kave "troše" se kako bi neutralizirali slobodne radikale, zbog čega će manje antioksidansa ostati za vas.
Koristite previše dodataka za kavu - jedan od najboljih učinaka kave je stabiliziranje razine šećera u krvi i smanjivanje rizika od pojave dijabetesa. No što se događa kada kavi dodate šećer? Istraživanja su podijeljena - neki se slažu da dodavanjem malo šećera u kavu i dalje možete smanjiti rizik od dijabetesa, dok drugi tvrde da ti učinci nestaju dodavanjem šećera. Stoga se pokušajte držati preporučenih dnevnih količina šećera - malo je vjerojatno u redu, ali nemojte pretvarati šalicu kave u desert.
Kupujete mljevenu kavu - kupovna mljevena kava sadrži puno više slobodnih radikala koji mogu dovesti do oksidativnog stresa i upalnih procesa u vašem tijelu.
Pijete kavu rano ujutro - ispijanje kave u 7 sati ujutro neće puno utjecati na razinu vaše energije. Razlog je činjenica da su vaši hormoni stresa na najvišoj razini upravo kada se probudite, zbog čega ćete dobiti prirodan nalet energije. Stručnjaci se slažu da je najbolje vrijeme za konzumiranje kave između 10 i 12 sati, kada razina kortizola (hormona stresa) počinje opadati. Na ovaj ćete način iskoristiti prirodan nalet energije koji se događa ujutro i "sačuvati" kofein za kasnije.
Predugo ispijate šalicu kave - kiselost kave raste s vremenom. To ne predstavlja velik zdravstveni rizik, no dodatna kiselina može dovesti do loše probave i većeg nagrizanja zubne cakline. Također, kava koja je dugo stajala u sebi sadrži manje antioksidansa, stoga nemojte ispijati kavu dulje od 20 minuta.
Vezane vijesti
-
Američki liječnik je otkrio zanimljivu metodu zaustavljanja krvarenja kojoj je posvjedočio za vrijeme svoje službe. Objasnio je i s medicinske strane efikasnost takve metode.
-
Ispijanje kave neizostavan je ritual za mnoge ljubitelje, a studije su pokazale da od ovog kofeinskog napitka možemo izvući koristi za zdravlje i cjelokupnu dobrobit.
-
Većina ljudi dan započinje šalicom kave koja nam pomaže da se razbudimo i daje nam onu energiju potrebnu za izvršavanje obveza koje nas čekaju.
-
Kavu ne biste trebali piti iza podneva ako se želite dobro naspavati, tvrdi stručnjakinja za spavanje dr. Carmel Harrington.
Izdvojeno
-
Ne propustite ovaj božićni spektakl i uživajte u bezvremenskim hitovima u Privlaci!
-
U sklopu izvođenja radova tvrtke Euro projekt d.o.o. na izgradnji javnog sustava odvodnje od nedjelje, 15. prosinca 2024. godine započinje izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području gradskog naselja Vidikovac.
-
Poštujem sve protivnike, ali Hrvatska je s razlogom prvi nositelj, kazao je izbornik hrvatske nogometne reprezentacija Zlatko Dalić nakon ždrijeba europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2026. održati u SAD, Meksiku i Kanadi.
-
Hrvatska nogometna reprezetacija igrat će u skupini D ili L europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2026. održati u SAD, Meksiku i Kanadi.
Reci što misliš!