Lifestyle

zdrava prehrana

Osam namirnica koje su zdravije sirove

Osam namirnica koje su zdravije sirove

Neke namirnice bolje je jesti sirove nego kuhane ili pečene, jer tek na taj način možete dobiti svo bogatstvo zdravih sastojaka kojih su pune

Iako neke od njih redovito upotrebljavate u kuhinji, možda neke od njih nikada niste ni probali sirove... pa što čekate?

Bobičasto voće - jak antioksidans i hranjiva namirnica dok je svježa ili svježe smrznuta. Kuhana ili dehidrirana gubi svoje moći

Brokula - obiluje vitaminom C, kalcijem i sulforafanom - aktivnim spojem koji snižava krvni tlak i pospješuje zdravlje srca. Kuhanjem se za 70 posto uništava taj spoj u hrani te vitamin C

Jabuke - obiluju nutrijentima i mineralima. Kad ih skuhate ili ispečete u njima ostaje samo šećer

Klice - su bogat izvor vitamina C, vlakana, folata i magnezija. Folati i vitamin C nestaju pri termičkoj obradi

Kokos - jedna od namirnica s najvećom moći hidratacije te vrlo visokom razinom elektrolita i zdravih masti - dok ga ne dehidrirate

Orašasti plodovi - sirovi sadrže puno više željeza, magnezija i fosfora, nego prženi

Paprika - obiluje vitaminom C koji je termolabilan. Kuhanjem ili pečenjem ga uništavamo

Špinat - kuhanjem se u špinatu oslobađa oksalat koji sprječava tijelo u apsorpciji kalcija iz te namirnice

Metro-portal.hr


Reci što misliš!