Lifestyle

#muškikantun

Pet tipova prijatelja koji su potrebni svakom muškarcu

Pet tipova prijatelja koji su potrebni svakom muškarcu

Jedan poznati evolucijski biolog, ujedno i autor mnogih knjiga, Robin Dunbar, iznio je svoje mišljene, bazirano na proučavanju i promatranju ljudske populacije, da presječna osoba kroz svoj životni put ostvari oko 150 prijateljstava, odnosno poznanstava

Ta brojka obuhvaća ljude poput susjeda, prodavača u dućanu, vaše dame pa i onih bliskih prijatelja.

Srž tog velikog kruga poznanstava je da se bazira na modelu reciprociteta, odnosno provođenju određene generalne potrebe povjerenja i spomenutog reciprociteta.

Primjerice susjed do vas. Možda vam nije prijatelj u pravom smislu riječi, ali živite jedno do drugo. Osoba je to kojoj želite i morate vjerovati jer je to osoba koja vam je u danom trenutku najbliža, a sukladno tome možda i najpotrebnija.

Postoji tu još i Facebook i stotine pa i tisuće prijatelja koje imamo. No, analizirajući malo te ljude na omiljenoj nam društvenoj mreži pokušajmo nabrojiti barem stotinu njih koje doista možemo nazvati prijateljima ili čak samo poznanicima.

Postavlja se stoga pitanje, koliko prijatelja imamo? Ako odgovor i je oko 150, onda se upitajmo koliko od njih su nam bliski prijatelji, odnosno prijatelji nekog užeg kruga. A najvažnije pitanje, koliko uopće prijatelja trebamo?

Naravno, na potonje pitanje čak i postoji odgovor, a koji se bazira na raznim istraživanjima te iznosi – pet. Upravo je pet bliskih prijatelja idealna brojka. Možemo imati jedan ili dva, možemo imati osam, devet, nije bitno, idealno je kad je u našem života pet bliskih prijatelja.

Ako među tih pet bliskih prijatelja imamo pet različiti arhetipova prijatelja, odnosno pet prijatelja različitih karmičkih obrazaca, onda se doista možemo smatrati sretnima, piše portal specijaliziran za muške teme, Gentleman.hr.

Mentor

U suštini to je jedan iskreni prijatelj koji u vašoj prijateljskoj vezi želi samo jadnu stvar – da budete bolji čovjek. Vrlo često se ovdje radi o osobi koja je starija, iskusnija, obrazovanije i osoba kojoj uvijek možete vjerovati te u njoj uvijek pronaći savjet, pa čak i konkretnu pomoć.

Vrlo često tu ulogu preuzima vaša dama, no ima situacija kad su određeni problemi ili vezani uz vaš odnos odnosno brak ili jednostavno, budimo realni, koliko nam god ona bila savršena i od pomoći, nije kompetentna za neke muške stvari.

Prijatelj je to koji će vas upozoriti ako primijeti da skrećete s puta, primjerice ako flertujete sa zgodnom curom, a koja nije vaša cura ili dama. Isto tako ako primijeti da ulazite u neko čudno i loše društvo također već vas upozoriti i savjetovati o tome.

Mentor je prijatelj koji će vam ponuditi konstruktivnu kritiku, biti iskren i vrlo vjerojatno neće uvijek biti omiljena i bliska osoba u vašem životu, ali će zato biti neophodna, odnosno osoba u kojoj ćete pronaći savjet i pomoć onda kad vam bude najteže.

Kopilot

Uglavnom, po filmovima ga znamo kao wingman. A prijatelj je to koji ima više funkcija u vašem životu, a ona najbitnija je da je to osoba koja probija led kad ste u društvu suprotnog spola, osoba koja će vas predstaviti ili upoznati s damom koja vam se sviđa, a vi ste malo zapeli uz pivo na šanku. Kopilot je frend s kojim ćete se opiti, s kojim ćete prolaziti ugodne, ali neugodne situacije.

Kopilot je najčešće frend s kojim ćete, ako će ikad, odraditi i prve, nadamo se i jedino, kriminalne radnje, kao što je krađa votke u obližnjem dućanu za vrijeme studentskih dana.

Frend je to koji će vas natjerati da dignete guzicu iz kauča nakon prekida i da krenete van, krenete upoznati nove ljude, nove djevojke, da opet zaživite, odnosno frend koji vam neće dozvoljavati da se osjećate loše i samo.

Kopilot će najduže ostati neženja, bježat će od oltara, kao vrag o tamjana. Frend je to koji će, nakon što ste otišli predaleko u obiteljske vode, stalno podsjećati na važnost stare ekipe, izlazaka kad ste bili mladi i razuzdani pastuh.

Majstor za sve

Prijatelj koji zna sve o svemu. Prijatelj koji će znati zamijeniti pločice u kupaoni, koji će znati napraviti savršeni roštilji, koji će vam pomoći u kupovini automobila, prijatelj uglavnom koji zna sve i koji je uvijek voljan pomoći. Za razliku od mentora koji se bazira prvenstveno na filozofiji i teoriji, majstor za sve uvijek voli pljunut u ruke i primiri se posla.

Ne samo što će vam takav prijatelj pomoći i savjetovati vas mnogim praktičnim savjetima, njegov glavni benefit je u tome što će vas naučiti, što će upravo vas pretvoriti u majstora za sve, a kako bi uspješno prenijeli njegovo nasljeđe na mlađa pokoljenja.

Majstor za sve nekako je najcjenjeniji prijatelj, prijatelj kojeg za razliku od kopilota, prihvaća i obožava vaša dama, jer je praktičan i jer sto upravo vi zbog njega također praktični.

Naravno pritom imajte na umu da je prije majstora, on još uvijek vaš prijatelj. Stoga vaša druženja ne smiju biti vezana isključivo uz razne poslove, a ako i većina druženja jesu zbog toga uvijek nakon posla morate mu zahvaliti, finom večerom, druženjem, zanatskom pivom i upravo mu tako dati do znanja da ste mu iznimno zahvalni što vam pomaže u životu.

Fitness frend

Skoro svatko ima jednog sportaša, rekreativca, body buildera u društvu, među prijateljima. On je najčešće najmanje poželjan prijatelj od ovdje nabrojenih jer upravo je to osoba koja će vas dosađivati, vama nebitnim, stvarima u životu kao što su kretanje, prehrana, vježbanje.

Fitness frend će vas iz udobnog nedjeljnog popodnevnog ljenčarenja na kauču uz omiljeni film odvući ekipi oznojenih muškaraca na obližnjem sportskom terenu ne bili malo digli guzicu i ulovili zraka.

Uporan je i ne odustaje nakon mnogih odbijanja s vaše strane, upravo zato što je tvrdoglav i uvjeren da je on uvijek u pravu, a vi uvijek u krivu. Djelomično je to i točno.

No, s druge strane to je prijatelj koji će vas tjerati do samih granica izdržljivosti, ali isto tako će se brinuti, naposljetku još uvijek vam je prijatelj, a ne trener željan vaše slave, da te granice ne prelazite, jer pretjerano fizičko preopterećivanje vrlo je često loše kao da i ništa ne radite.

Prilikom trčanja zna da ste sporiji, s manje kondicije i zbog toga će usporiti, bit će ukorak s vama, a ako se to ne dogoditi, svakako mu slobodno to otvoreno spomenete i sljedeći puta će se prilagoditi vašem tempu.

Uglavnom prijatelj kojem ćete kasnije zahvaliti što je bio uz vas, što vas je tjerao na rekreaciju, sport i što se sada pod starije dane osjećate i izgledate kao mlađi tridesetogodišnjak.

Kolega s posla

Kolega s posla vam vrlo vjerojatno nije najbolji frend, ali isto tako i nije najdugovječniji frend. Ponekad se tim ljudima ni ne obraćamo s prijatelju već s kolega. Stoga su i naša očekivanja od takvog frenda niža. Vrlo često dubina prijateljstva staje na samoj površini tako da ni ne znate ništa o njegovom ostatku života, odnosnu životu vam radnog mjesta.

Kolega s posla je stoga prijatelj koji spada u posebnu kategoriju kojoj morate posvetiti dosta pažnje, jer s jedne strane to je osoba s kojom ćete ipak provoditi daleko više vremena nego s ostalim prijateljima, jer svih 40 radnih sati tijekom tjedna upravo radite, jedete, odmarate s tom osobom. S druge pak strane na poslu postoji hijerarhija tako de se može dogoditi da vaš kolega bude brže napredovao o vas te odjednom i postane vaš nadređeni ili se vrlo lako može dogoditi obrnuta situacija.

Prijateljstvo je u tom slučaju vrlo labilno i vrlo vjerojatno prolazno jer ipak ne smijete prijateljstvo stavljati ispred bilo kakvih drugih aktivnosti po pitanju radnih zadataka.

Stoga kolega na poslu bi trebao biti netko tko je na sličnom nivou, a kako smo i rekli ne mora vam to biti najbolji prijatelj, mada i to može izrasti u pravo prijateljstvo, već to neka bude osoba s kojom ćete lakše prebroditi radni tjedan, a ponajviše ako ste na nekom radnom mjestu na kojem baš i ne uživate.


Reci što misliš!